Az együttműködés elengedhetetlen

2010. 01. 29.

Knut Fleckenstein, német európai parlamenti képviselőnek és az orosz delegáció vezetőjének Andrej Klimov elnöklésével vezetett bizottsági ülés első napja Oroszország Európai Unió melletti nagykövetének, Vladimir Chizhovnak, valamint Hugues Mingarellinek, az Európai Unió Külügyi Hivatal megbízott elnökhelyettesének felszólalásával kezdődött.

A meglévő kapcsolatok és az Új EU-Oroszország Megállapodás vitáján mindkét fél kiemelte, hogy a már meglévő és működő kapcsolatokra kell építeni az új megállapodást is. A megállapodás tervezet rögzíti a nemzeti szuverenitás, a területi integritás és a demokratikus vívmányokat kötelező tiszteletben tartását. Több felszólaló képviselő is megemlítette a 2008-as Orosz – Grúz konfliktust és a 2009-es Orosz – Ukrán gázvitát, ami megingatta a bizalmat, de ez helyreállítható mindkét fél együttműködésével. Több képviselő is alapvetőnek nevezte az együttműködés felújítása érdekében, hogy Oroszországban törvények garantálják az emberi jogok tiszteletben tartását.

Az EU és Oroszország közötti dialógus és az energiabiztonság témája elválaszthatatlan. A 2009-es események után fontos, hogy egy olyan megbízható rendszer épüljön ki, amellyel elkerülhetőek az ellátási nehézségek és jobban figyelembe veszi mind a kereslet, mind a kínálat adta lehetőségeket. Fontos, hogy az EU és Oroszország megbízható partnerekként lépjenek fel az energiapiacon, ehhez azonban hosszú távú megoldást kell találni az energiaszállítás megoldására. Egyik ilyen lehetőség egy háromoldalú szerződés ahol az Unió a legfőbb vásárlóként, Oroszország a legnagyobb beszállítóként és Ukrajna a legjelentősebb tranzitországként jelenne meg. Az orosz delegáció üdvözölte a Lisszaboni szerződést, mely által az Unió egységesebben léphet fel külpolitikai kérdésekben, így az energia szektort érintő témákban is.

Andrej Klimov a Szaharov-díj kapcsán megjegyezte, nem szokott díjakról véleményt mondani, szerinte a lényeges az, hogy ez a díj ez emberi jogok támogatásáról szól, mely minden állam számára, így Oroszországnak is fontos.

A kétnapos bizottsági ülés végén a két fél közösen megállapodott három munkacsoport felállításáról, melyek feladatai a civil társadalom, a demokratikus eszközök és az emberi jogok támogatása, a közös biztonsági stratégia megalkotása és a két fél közötti tudományos és kulturális együttműködés elmélyítése.