Költségvetés

Az Európai Parlamentnek továbbra is prioritás a kohéziós politika

Az Európai Parlamentnek továbbra is prioritás a kohéziós politika

2015. 07. 08.

Az Európai Parlament ma nagy többséggel elfogadta a 2016-os uniós költségvetésről szóló tárgyalásokhoz kapcsolódó mandátumát. A Tanáccsal folytatott tárgyalásokra készülve a képviselők megerősítették, az Európai Parlament számára továbbra is prioritás a kohéziós politika. Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság magyar tagja kiemelte: az EU-nak mielőbb fel kell számolnia több milliárd eurós hátralékát a fejlesztési projektekkel szemben, ehhez a 2016-os uniós költségvetés is fontos eszköz lehet.

A néppárti politikus a Tanáccsal való tárgyalási mandátum kapcsán hozzátette: a korábbi évekhez hasonlóan idén is kiemelt fontosságú a kohéziós politika, valamint a Közös Agrárpolitika forrásainak megőrzése. Amennyiben ezeket a Tanács csökkenteni fogja a költségvetési eljárás során, készek vagyunk módosító indítványok beadásával megvédeni a magyar érdekek szempontjából jelentős költségvetési sorokat.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szintén üdvözölte a megállapodást. Mint a belső piaci és fogyasztóvédelmi költségvetési sorokért felelős jelentéstevő örömét fejezte ki, hogy javaslatait sikerült beépíteni a megszavazott EP-jelentésbe. Kiemelte: mind a Fogyasztóvédelmi Programot – elsősorban az online vitarendezési mechanizmus finanszírozása miatt – mind a Vámügyi Programot elsődleges prioritásként kezeli az Európai Parlament. A 2016-os költségvetés e javaslatok révén elősegítheti a belső piac hatékonyabb működését, hiszen lehetővé teszi a vállalkozások és a polgárok, valamint a regionális hatóságok számára, hogy közvetlenül részt vegyenek a vitákon és befolyással bírjanak az egységes piac további fejlődésére.

Háttér: Az Európai Bizottság májusban előterjesztette a 2016. évi uniós költségvetési tervezetet, amelyben a kötelezettségvállalási előirányzatok összege 153,5 milliárd euró (2015-höz képest 5,3%-kal alacsonyabb) a kifizetési előirányzatoké pedig 143,5 milliárd (2015-höz képest 1,6%-kal magasabb). Ez azt jelenti, hogy a kifizetési előirányzatok 2015-höz viszonyítva reálértelemben nagyjából stabilnak tekinthetők. A kifizetési előirányzatok az előző költségvetési programozási időszakból fennmaradt, 2014 végén 24,7 milliárd euró összegű kérelmek hátralékának fokozatos megszüntetésére is tartalmaznak keretet.