Költségvetés Ellenőrzés

Az Európai Számvevőszék és az Európai Bíróság zárszámadási meghallgatása

2014. 01. 09.

Az érintett intézmények jelen lévő képviselői külön-külön elmondták a 2012. évi pénzügyi gazdálkodásukkal kapcsolatos véleményüket, valamint az arról készült számvevőszéki különjelentéssel kapcsolatban is bemutatták az intézmények álláspontját.

Az Európai Számvevőszék, az Európai Bíróság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, az Európai Ombudsman, a Régiók Bizottsága, valamint az Európai Adatvédelmi Hivatal jelenlévő képviselőihez Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő intézett kérdéseket. A képviselő fontosnak tartotta megköszönni az Európai Számvevőszék eddigi munkáját és a remek együttműködést az Európai Parlamenttel a 2012. év zárszámadási eljárásában. A Számvevőszék éves jelentése jelenti a mentesítési eljárás alapját és kiindulópontját.

Az Európai Számvevőszék és az Európai Bíróság zárszámadási jelentésének jelentéstevőjeként a fideszes EP képviselő fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy az intézmények többségénél a lefolytatott pénzügyi ellenőrzés nem talált jelentős hiányosságokat. Azonban bizonyos az intézmények működésével kapcsolatos problémákra fontos felhívni a figyelmet a zárszámadási eljárás során.

Az Európai Bíróságnál a legfőbb problémát továbbra is a jelentős ügyhátralék, valamint a függőben lévő ügyek számának folyamatos növekedése jelenti. Mindezzel együtt úgy tűnik, hogy a nyitott ügyek számának növekedése 2011-ről 2012-re lassult és a Bíróságtól az írásbeli kérdésekre adott válaszok alapján 2012-ről 2013-ra a "General Court" előtti nyitott ügyek számát minimálisan ugyan, de sikerült az intézménynek csökkentenie.

Az elmúlt években problémát jelentett, hogy egy időben több bíró mandátuma is lejárt és ez a bírósági munka folytonosságát nehezítette, mely részben hozzájárult ahhoz hogy ilyen jelentős ügyhátralék halmozódjon fel a Bíróság előtt.
Az intézménynél 2012-ben dolgozó majd kétezer személy közel fele (47,3%) foglalkozik fordítással és tolmácsolással, mely nyilvánvalóan adódik abból, hogy az Unió mind a 24 hivatalos nyelvén lehet a Bírósághoz fordulni és az Európai Bíróságon folyó valamennyi eljárással kapcsolatos irat és döntés az Unió összes hivatalos nyelvére lefordításra kerül.
A vita során a Bíróság jelen lévő képviselői elmondták, hogy a Bíróság folyamatosan igyekszik csökkenteni a fordításra és tolmácsolásra fordított összegeket, de az intézménynek kötelessége valamennyi hivatalos nyelvre lefordítani az eljárásokkal kapcsolatos iratokat.

Az Európai Számvevőszék ellenőrzését külső könyvvizsgáló végezte, amelynek véleménye alapján a 2012. évről készített pénzügyi jelentés valós és hű képet ad a Számvevőszék pénzgazdálkodásáról és a beszámolót a külső könyvvizsgáló rendben találta.
A jelentéstevő üdvözölte, hogy a Számvevőszék jelentősen csökkenteni tudta a különjelentések elkészítéséhez szükséges időt, míg 2008-ban még több mint két évet vett igénybe egy különjelentés elkészítése, addig 2012-re ehhez már csak 20 hónapra volt szükség. Az intézmény célja, hogy másfél évre csökkentse az egyes különjelentések elkészítéséhez szükséges átlagos időt.
A képviselő a vita során felvetette azt a problémát is, hogy a Számvevőszék az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz 2012-ben továbbított 16 feltételezett vagy lehetséges csalási esettel kapcsolatos eljárást nem tudja nyomonkövetni, nem tud beszámolni arról, hogy az adott ügyeknek mi volt a kimenetele.

A néppárti magyar jelentéstevő az Európai Számvevőszék éves jelentése és az intézmenyekkel folytatott kétoldalú eszmecseréket követően készíti el zárszámadási jelentését, melyben az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottságának javaslatot tesz majd a mentesítés megadására, vagy a mentesítés megadásának megtagadására.