Regionális Fejlesztés

Az Európai Szemeszter a Regionális Fejlesztési Bizottság napirendjén

2012. 12. 18.

Az Európai Bizottság 2012. november 28-án elfogadta az öt prioritást tartalmazó 2013. évi éves növekedési jelentést. Az éves növekedési jelentés elindítja a gazdaságpolitikai koordináció európai szemeszterét, amely biztosítja, hogy a tagállamok összehangolják költségvetési és gazdasági terveiket a Stabilitási és Növekedési Paktummal és az Európa 2020 Stratégiával. Az idei éves növekedési jelentés legfontosabb üzenete az, hogy a költségvetési hiányok mértéke csökken, a pénzügyi piacokat jellemző feszültségek enyhülnek, és vannak arra utaló jelek, hogy egyes tagállamokban javul a versenyképesség, de további reformokra van szükség a fenntartható növekedéshez és munkahelyteremtéshez. A Bizottság ezért úgy véli, hogy a tavalyi éves növekedési jelentésben megfogalmazott öt prioritás továbbra is érvényes. Ezek a következők: a differenciált és növekedésbarát költségvetési konszolidáció elősegítése; a gazdaságra irányuló normális hitelezési tevékenység visszaállítása; a növekedés és versenyképesség elősegítése a jelenben és a jövőben; a munkanélküliség és a válság okozta társadalmi következmények megoldása; a közigazgatás korszerűsítése. Mind az öt prioritás a növekedésre és a munkahelyteremtésre összpontosít, külön hangsúlyt fektetve a méltányosságra.

Deutsch Tamás véleményében a kohéziós politika szerepét kívánta hangsúlyozni. A kohéziós politika meghatározó összetevője az EU2020 Stratégiának. Egy erős és jól finanszírozott kohéziós politika hatékony eszköze az EU2020 megvalósításának, illetve az esetleges jövőbeli válságok megelőzésének.
"A regionális politika befektetési politika, melynek a szolidaritás szellemét szem előtt tartva kell az Unió összes régiójának érdekét szolgálnia. Egy ambíciózus befektetési és szolidaritási politika teheti képessé régióinkat arra, hogy megbirkózzanak a válság hatásaival a következő hét év során. Ezért igen sajnálatosnak tartok a kohéziós politika költségvetésének csökkentésére irányuló bárminemű javaslatot" – hangsúlyozta Deutsch Tamás. Nehezen képzelhető el azonban a kohéziós pénzek hatékony felhasználása stabil tagállami költségvetési háttér és a szükséges strukturális reformok nélkül. A költségvetési fegyelem megerősítése kell a piacok bizalmának helyreállításához. A tagállamoknak a válságból való mielőbbi felépülés érdekében a növekedést serkentő politikai intézkedéseket kell támogatniuk. A fideszes képviselő szerint a kohéziós politika rugalmasságának erősítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az esetleges jövőbeli válságokra megfelelően és időben tudjunk reagálni.
Deutsch Tamás véleménytervezetében a munkahelyteremtés kérdésére kívánta még felhívni a figyelmet, mely legalább olyan fontos kérdés az európai szemeszter összefüggésében, mint a növekedés. "A kohéziós politika azon kevés európai eszköz egyike, mely növekedést tud generálni, és elő tudja segíteni a munkahelyteremtést. Egyben az egyetlen uniós újraelosztó politika, mely aktívan támogatja a gazdasági szolidaritást és a társadalmi egyenlőséget az Unió régiói között. Az Európa 2020 Stratégia egyik célkitűzése a munkahelyekhez kapcsolódik: 2020-ra el kell érni, hogy a 20-64 éves korosztály 75%-á aktívan dolgozni tudjon. Ez egy rendkívül ambíciózus célkitűzés, mely tükrözi, hogy a munkahelyteremtés előfeltétele a fenntartható növekedésnek és az esetleges jövendőbeli válságok megelőzésének" – mondta Deutsch Tamás.