Hírek

Bemutatkozott a nyugat-magyarországi “Zöld közlekedési folyosó”

Bemutatkozott a nyugat-magyarországi “Zöld közlekedési folyosó”

2009. 10. 13.

A konferencián elhangzott, hogy Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék önkormányzatai érdekeltek a térségükön “végigvonuló” európai közlekedési folyosó fejlesztésében: az M86 és M9 jelű gyorsforgalmi utak mielőbbi kiépítésében, uniós források igénybevételével. A képviselők egyetértettek abban, hogy az Európai Unió – az esélyegyenlőség és a területi kohézió biztosítása érdekében – támogassa kiemelten a keleti tagállamok elérhetőségének javítását.

A képviselők rámutattak: rendkívül nagy – és egyre növekvő – forgalom zajlik a Balti-tenger melléki és az Adriai-tenger melléki államok között. A közlekedési folyosón zajló tranzit forgalom a Magyarország 3 nyugati megyéjén átvezető 86-os magyar főutat használja, amely 1971 óta része az E65 számú európai főútnak is. A képviselők hangsúlyozták, hogy már az 1990-es járműforgalom nagysága is indokolta volna ennek az útkapcsolatnak fejlesztését, de hazánkban ezek a munkák azóta sem valósultak meg, annak ellenére, hogy időközben forgalomnövelő beruházások történtek a korridor mellett.

A megbeszélésen Deutsch Tamás az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának tagjaként támogatásáról biztosította a CETC kezdeményezést, amely 6 ország régióinak összefogásával dolgozik a Közép-Európai Közlekedési Folyosó fejlesztéséért.