Költségvetés

A bevándorlás nem támogatható uniós forrásokból

2018. 10. 24.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma megszavazta a 2019. évi uniós költségvetésről szóló parlamenti álláspontot. A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest 600 millió euróval magasabb összegre, 149,3 milliárd euróra emelnék a 2019-es kifizetéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői ellenezték a migrációs források növelését.

Deutsch Tamás a Költségvetési Bizottság fideszes tagja emlékeztetett: a tagállami kormányok képviselői a Tanácsban zárolták a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat  (460 millió euró kötelezettségvállalást és 94,5 millió euró kifizetést). Ez teljes mértékben tükrözi a magyar érdekeket, így az Európai Parlamentben nem támogattuk az álláspont megváltoztatását. „Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra” – hívta fel a figyelmet a Fidesz EP-képviselője.

Deutsch Tamás szerint a regionális fejlesztési programok megvalósítása felgyorsult, s Magyarország is egyre több már létrejött beruházás számláit küldi el Brüsszelbe. A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is rekord összegű kohéziós forrás kifizetése várható Magyarországon.

Nagy siker, hogy Járóka Líviának, az EP fideszes alelnökének egy a romák társadalmi felzárkóztatását segítő kezdeményezése is bekerülhet a 2019-es uniós költségvetésbe. Az elfogadott módosítás szerint 2019-től külön forrást kellene biztosítani a romák digitális készségeinek fejlesztésére a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból. A módosítóindítvány hangsúlyozza, hogy a romák Európában egy különösen sebezhető csoporthoz tartoznak, továbbá azt is, hogy alapvető digitális készségek nélkül a gazdasági felzárkózás napjainkban elképzelhetetlen, tehát célzott intézkedéseket kell bevezetni ezen képességek fejlesztéséhez.

A plenáris ülés támogatta Deutsch Tamás, Sógor Csaba és Erdős Norbert EP-képviselők közös kezdeményezését, hogy 2019-ben az Európai Unió 50 millió eurót különítsen el az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére. Erdős Norbert, a mezőgazdasági szakbizottság tagja kiemelte: „Magyarországon a bevezetett szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült biztosítani, hogy a pusztító járvány ne fertőzze meg a házisertéseket. Ezért kiemelt érdekünk, hogy továbbra is elérhetőek legyenek a védekezés nemzeti és uniós forrásai”.

Háttér: Az Európai Parlament döntését követően egyeztető tárgyalások kezdődnek a Tanáccsal, melyek várhatóan november végén egy közös álláspont elfogadásával zárulnak majd.