Hírek

Bruges-i csipke, brüsszeli goffri

Bruges-i csipke, brüsszeli goffri

2009. 11. 21.

Az európai parlamenti választási kampányban kiemelkedően tevékenykedő fidesz aktivisták érkeztek Brüsszelbe, hogy közvetlenül az Unió fővárosában ismerhessék meg, hogyan is működik az európai közösség.
A megérkezés napján három fideszes képviselővel, Áder Jánossal, Őry Csabával és házigazdájukkal elköltött hagyományos belga vacsorán hagyományos magyar virtussal zajlott az eszmecsere. A három szakterületen – Áder János a környezetvédelem, az egészségügy és az élelmiszerbiztonság, Őry Csaba a foglalkoztatási és szociális, míg Deutsch Tamás a regionális fejlesztési kérdésekkel foglalkozik az Európai Parlament szakbizottságaiban – felmerülő kérdések tucatjára válaszoltak a képviselők, így ők voltak azok, akik ha jól nem is laktak, de sok tapasztalattal gazdagabban búcsúztatták az este végén a vendégeket.

Másnap az Európai Parlamentben folytatódott a látogatás, ahol még a plenáris ülésterembe is ellátogatott a csoport, majd Polner Gergely, az Európai Parlament Látogatói és Szeminárium Osztály munkatársa előadásából ismerhették meg a közösségi jogalkotás rendszerét és azt, miként működik az érdekérvényesítés, az érdekképviselet az Európai Parlamentben. Deutsch Tamás a regionális fejlesztések fontosságáról, a Regionális Fejlesztési Bizottságban eddig végzett munkájáról tartott előadást.

A parlamentlátogatáson elhangzott komoly előadások után jó fajta belga goffrik fogyasztásával lazíthattak a vendégek. A csokoládé hazájában természetesen nem csak édességekkel lehet találkozni. Erről másnap Brugesben, észak Velencéjében saját szemükkel is meggyőződhettek, ahol a csipkeverésnek mai napig hagyományos, kézzel készített remekeiben gyönyörködhettek.
A két nap során mindannyian tapasztalhatták, hogy az Európai Parlament nem egy az emberektől távol működő intézmény, hanem az Unió egyetlen, az európai polgárok által közvetlenül választott demokratikus döntéshozó testülete.