Regionális Fejlesztés

Deutsch Tamás: A munkahelyteremtés előfeltétele a fenntartható növekedésnek és az esetleges jövendőbeli válságok megelőzésének

2012. 11. 28.

Deutsch Tamás a REGI bizottság felelőseként elmondta, rendkívül fontosnak tartja az európai gazdaságpolitikai koordináció évente ismétlődő ciklusát, az európai szemesztert. A fideszes képviselő hangsúlyozta, a kohéziós politika meghatározó összetevője az EU2020 Stratégiának. Egy erős és jól finanszírozott kohéziós politika hatékony eszköze az EU2020 megvalósításának, illetve az esetleges jövőbeli válságok megelőzésének. "A regionális politika befektetési politika, melynek a szolidaritás szellemét szem előtt tartva kell az Unió összes régiójának érdekét szolgálnia. Egy ambíciózus befektetési és szolidaritási politika teheti képessé régióinkat arra, hogy megbirkózzanak a válság hatásaival a következő hét év során. Ezért igen sajnálatosnak tartok a kohéziós politika költségvetésének csökkentésére irányuló bárminemű javaslatot" – fogalmazott Deutsch Tamás. Nehezen képzelhető el azonban – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő – a kohéziós pénzek hatékony felhasználása stabil tagállami költségvetési háttér és a szükséges strukturális reformok nélkül. A költségvetési fegyelem megerősítése kell a piacok bizalmának helyreállításához. A tagállamoknak a válságból való mielőbbi felépülés érdekében a növekedést serkentő politikai intézkedéseket kell támogatniuk.
Deutsch Tamás az európai szemeszter összefüggésében a foglalkoztatási és szociális aspetkusokkal foglalkozó dokumentum néppárti felelőseként a REGI bizottságban elmondta, a munkahelyteremtés kérdése legalább olyan fontos az európai szemeszter összefüggésében, mint a növekedés. A kohéziós politika azon kevés európai eszköz egyike, mely növekedést tud generálni, és elő tudja segíteni a munkahelyteremtést. Egyben az egyetlen uniós újraelosztó politika, mely aktívan támogatja a gazdasági szolidaritást és a társadalmi egyenlőséget az Unió régiói között. Az Európa 2020 Stratégia egyik célkitűzése a munkahelyteremtéshez kapcsolódik: 2020-ra el kell érni, hogy a 20-64 éves korosztály 75%-a aktívan dolgozni tudjon. "Ez egy rendkívül ambíciózus célkitűzés, mely tükrözi, hogy a munkahelyteremtés előfeltétele a fenntartható növekedésnek és az esetleges jövendőbeli válságok megelőzésének" – zárta hozzászólását Deutsch Tamás.