Költségvetés

Deutsch Tamás az uniós kohéziós források megvédéséről

Deutsch Tamás az uniós kohéziós források megvédéséről

2014. 09. 16.

Beszámolt arról, hogy a tagállami kormányokat megjelenítő Tanács bemutatta a jövő évi uniós költségvetésről kialakított álláspontját. Eszerint a Tanács a nettó befizetők erős nyomására jelentősen megvágná az Európai Bizottság eredeti tervezetét, 2,1 milliárd euróval csökkentené a kifizetéseket és 522 millió euróval a kötelezettségvállalásokat.

“Bár a Magyarország számára fontos kohéziós kereteket a magyar kormány képviselőinek eredményes fellépése folytán a Tanács végül nem vágta meg, az egyéb kohéziós forrásokat 220 millió euróval csökkentette” – állította Deutsch, és azt hangoztatta: a magyar kormány által elért eredményt még az Európai Parlamentben is meg kell védeni, és a költségvetési bizottságban ezt a harcot megkezdték. Ennek első lépéseként – közölte – az Európai Néppártban sikerült elérni, hogy a frakció tűzze zászlajára a kohéziós források ügyét. Deutsch Tamás szerint a néppárti frakció 3,6 milliárd eurós emelést javasol az érintett tételeknél.

A 2015-ös uniós költségvetéshez benyújtott parlamenti módosító indítványokról a költségvetési bizottság szeptember végén vagy október elején hozza meg a döntését, az EP plenáris ülése pedig várhatóan október 22-én szavaz róla.