Regionális Fejlesztés

Deutsch Tamás bemutatta az Európai Bizottság 2010-es zárszámadásáról szóló jelentését

Deutsch Tamás bemutatta az Európai Bizottság 2010-es zárszámadásáról szóló jelentését

2012. 01. 26.

Deutsch Tamás a nézetcsere során emlékeztetett: "A válság kritikusabbá tette a polgárokat az uniós intézményeket illetően, ezért meg kell erősíteni a polgárok bizalmát a felelős, hatékony uniós forrásfelhasználást illetően."

A fideszes képviselő szerint biztató, hogy a regionális politika területén a 2000-2006-os programozási időszakban észlelt hibaarányhoz képest csökkent a hibák száma, a tendencia tehát kedvező. A hibák legfőbb forrása továbbra is a közbeszerzési szabályok illetve a támogatási jogosultsággal kapcsolatos előírások figyelmen kívül hagyása. A képviselő szerint ez is alátámasztja a szabályok egyszerűsítésének szükségességét. Deutsch Tamás felhívta a figyelmet, hogy a hibák egy jelentős részének nincs pénzügyi következménye, és azon hibák közül, melyek pénzügyi következményekkel járnak, nem minden hiba minősül csalásnak.
"A hibák jelentős részénél a tagállami hatóságok időben rendelkeztek a szükséges információkkal a hibák észleléséhez és kijavításához, így egyértelműen elmondható, hogy nem az uniós intézmények a fő felelősök a hibák túlnyomó része esetében" – zárta felszólalását a néppárti képviselő.