Költségvetés Ellenőrzés

Döntött az Európai Parlament az általa támogatott OLAF főigazgatójelöltekről

2010. 11. 09.

A titkos szavazáson a bizottsági tagok a korábban meghallgatott hat jelölt közül választották ki azt a két személyt, akit legalkalmasabbnak találtak arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalt irányítsa. A kétfordulós szavazáson a legtöbb szavazatot a francia Thierry Cretin és az olasz Giovanni Kessler kapta.

A francia jelölt jelenleg is vezető beosztásban dolgozik az OLAF-nál, Giovanni Kessler pedig olasz politikusként pályázott az igazgatói posztra. A Költségvetési Ellenőrző Bizottság munkája a kiválasztással nem ért véget. Az Európai Parlamenttel párhuzamosan az Európai Tanács is kiválasztja saját jelöltjeit a pozícióra. A végső döntést magas szintű egyeztetés előzi meg, melyen az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság Bürojának tagjai vesznek részt. A tárgyalásokon Deutsch Tamás, mint a Költségvetési Ellenőrző Bizottság alelnöke és a Büro tagja lesz jelen. Az egyeztetést követően a végső döntést az új OLAF főigazgató személyéről az Európai Bizottság hozza meg.