Hírek

Dunai országok csúcstalálkozója Ulmban

Dunai országok csúcstalálkozója Ulmban

2010. 02. 04.

A találkozó kapcsán Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy az Európai Parlament ez év januárjában nagy többséggel elfogadta azt a határozatot, melyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy 2010 végéig dolgozza ki részleteiben az európai Duna-Stratégia tervezetét. A stratégia végleges formáját várhatóan a 2011. évi magyar uniós elnökség alatt fogják majd elfogadni a tagállamok. A parlamenti határozatot a fideszes képviselő aláírásával támogatta.

A ulmi konferencia jelentőségét mutatja, hogy a felszólalók között szerepeltek az érintett német tartományok Európai-ügyi miniszterei, Pawel Samecki, az Unió regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának elnöke, Dirk Ahner, a Bizottság regionális politikai főigazgatója, valamint Erhard Busek, a bécsi székhelyű Duna-Régió Intézet elnöke. A magas rangú küldöttségek kapcsán Deutsch Tamás megjegyezte, hogy magyar kormánytag nem vett részt a találkozón, ami azért is sajnálatos, mert a résztvevők így nem ismerhették meg közvetlenül a magyar kormány álláspontját és törekvéseit a stratégia kapcsán.

A találkozó felszólalói hangsúlyozták: a gazdasági válság megmutatta, hogy egyesíteni kell az erőket, és együttműködve lehet leginkább megküzdeni a régióban tapasztalható kihívásokkal. A résztvevők egyetértettek abban, hogy környezetvédelem vagy az infrastruktúra-fejlesztés ma még különálló tevékenységeit hatékonyabban lehet megvalósítani a leendő stratégia közös projektjei által. Az együttműködés a Duna térségében tapasztalható szociális különbségek csökkentését is szolgálhatja. A jelenlévők fontosnak tartották jelezni azt is, hogy a várospartnerségek és kulturális csereprogramok adhatnak lelket a programhoz. Az uniós és helyi döntéshozók egyetértettek abban, hogy a Duna-régió egy közös európai siker szimbóluma lehet, ha a partnerek eredményesen tudják megvalósítani a stratégiát.

A Duna-csúcstalálkozók sorozatában a következő rendezvényre 2010. február 25-én Budapesten kerül sor, majd ezt követően a tavasz folyamán Bécs és Pozsony közös rendezésében találkoznak ismét a partnerek. A sorozatot a Bulgária, majd Románia által szervezett találkozók zárják.