Hírek

Éles kritikát kapott a litván biztosjelölt

Éles kritikát kapott a litván biztosjelölt

2010. 01. 12.

„Bár Semeta mai szereplése mindenképpen jobb volt, mint Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztosjelölt tegnapi meghallgatása, biztos vagyon benne, hogy Semetában több van annál, mint amit ma felmutatott” – közölte a BruxInfóval Győri Enikő, az EP gazdasági és monetáris ügyekért felelős szakbizottságának egyik tagja. “Végig olyan érzésem volt, mintha [José Manuel] Barroso [európai bizottsági elnök] utasította volna a jelöltjeit, hogy visszafogottan beszéljenek.”

Deutsch Tamás, az EP költségvetési-ellenőrzési szakbizottságának alelnöke szerint Semeta keddi szereplése – bár tartalmazott előremutató javaslatokat – összességében mégis csalódást okozott. „Több innovatív elképzelést vártunk a jelölttől. A mai szereplése véleményem szerint egy közepesnél jobb technokratáénak felel meg” – vélekedett az ülést követően az alelnök.

A mérleg pozitív oldalán szerepel a két EP-képviselő szerint a biztosjelölt azon törekvése, hogy az uniós pénzekkel való visszaélések megelőzésének érdekében a jövőben nyilvános legyen mindazon cégek és szervezetek listája, amelyek uniós pénzekben részesülnek. „Nagyon fontos és jó az a kezdeményezés, hogy ismertek legyenek a kedvezményezettek és az összeg, amiben részesültek. Magyarországon ez a fajta átláthatóság korábban akadályokba ütközött” – vélekedett Győri.

Ugyanakkor aggodalommal tekintett a két képviselő Semeta azon elképzelésére, miszerint támogatná Barrosót abban a törekvésében, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal (Olaf) a jövőben a Bizottság keretei közül kivéve, független szervezetként működjön. „Ez elméletileg jó is lehetne, mert teljesen független szervezetként hatékonyabb fellépést lehetne feltételezni a szervezetről; de a jelen körülmények között szerintem ez inkább az Olaf gyengítését vonná maga után” – fejtette ki véleményét Deutsch. Hozzátette: ez főleg úgy lenne veszélyes, ha ezzel párhuzamosan megkezdenék az Európai Ügyészi Hivatal kiépítését, ami szerepel a Bizottság jelenlegi tervei között. „Az új intézménynek hosszú távon meglennének az előnyei, de rövidtávon – főleg ha közben az Olaf is kikerül a Bizottság kötelékéből – egyfajta vákuumot eredményezhet az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások és visszaélések ellen folytatott küzdelemben. Óvatosan kell ezzel a kérdéssel bánni” – vélekedett a képviselő.

(BruxInfo.hu)