Hírek

Elfogadták a hátrányos helyzetű közösségek lakásépítési és -felújítási támogatását bővítő határozatot

Elfogadták a hátrányos helyzetű közösségek lakásépítési és -felújítási támogatását bővítő határozatot

2010. 02. 10.

A korábbi szabályozás keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból lakáscélú támogatásokat csak városfejlesztési programok részeként, és kizárólag meglévő lakások felújításához lehetett nyújtani.
Az Európai Parlament ma elfogadott jelentése alapján valamennyi tagállamban kiterjesztik a lakáscélú intézkedések támogathatóságát mind a városi, mind a vidéki területeken élő, hátrányos helyzetű közösségekre. A hátrányos helyzetű közösségek lakhatási körülményeinek javítása érdekében a jövőben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból támogathatóak lesznek meglévő lakások felújítását, illetve immár az új lakások építését célzó beruházások is.

Az elfogadott jelentés preambuluma közvetlenül szól a roma közösségekről, mint Európa legnépesebb hátrányos helyzetű közösségéről. A határozat ugyan akkor kimondja, hogy a támogatásokból nem zárhatók ki a roma közösségekhez hasonló hátrányos társadalmi-gazdasági körülmények között élő közösségek.

Lambert van Nistelrooij néppárti képviselő, a módosítás parlamenti jelentéstevője hangsúlyozta, hogy a szóban forgó szabályozás csupán az eljárási kereteket teremti meg, a nyomor elleni küzdelem konkrét kritériumait később kell meghatározni.