Regionális Fejlesztés

Elsöprő többséggel támogatta Deutsch Tamás véleménytervezetét az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága

Elsöprő többséggel támogatta Deutsch Tamás véleménytervezetét az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága

2012. 02. 28.

A parlamenti dokumentum jelentősége válság idején még kiemelkedőbb. "Polgáraink joggal várják el, hogy az Unió és tagállamai gondoskodjanak az adófizetők pénzének minél eredményesebb felhasználásáról. Felelősségteljesen, hatékonyan és átláthatóan kell elköltenünk a ránk bízott forrásokat" – mondta el a szavazás kapcsán Deutsch Tamás.
A beérkezett módosító indítványok kiemelik, hogy bár az uniós kifizetések tekintetében a regionális politika a hibáknak egyik leginkább kitett politikai terület (a Számvevőszék által ellenőrzött 243 kifizetés 49%-ában találtak hibát), a hibák csak egy részének lesznek pénzügyi következményei, és a 49%-os gyakoriság alacsonyabb a 2000-2006-os időszakban észleltnél. Tehát a hibák aránya csökkent a 2000-2006-os programozási időszakban észlelt hibaarányhoz képest.


Egyes módosító indítványok kiemelik, hogy "a hiba nem feltétlenül jelenti a források eltűnését, elvesztését vagy elpazarlását, illetve csalás fennállását."
A többi, Deutsch Tamás által támogatott módosító indítvány a hibák számszerűsítésénél alkalmazott módszertan összehangolására, valamint a szabályok egyszerűsítése, az eljárások felhasználó-barátabbá tételére hív fel.
A fideszes képviselő által jegyzet véleménytervezetet elsöprő többséggel (38 igen, 2 nem szavazattal) fogadta el az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága.