Sport

Esküt tett a 18. Téli Siketlimpiára készülő magyar csapat

Esküt tett a 18. Téli Siketlimpiára készülő magyar csapat

2015. 03. 14.

A Magyar Hallássérültek Sportszövetése új vezetése elkötelezett a magyarországi hallássérültek sportjának fejlesztésében a tömegsport és versenysport területén is. Az MHSSZ az utánpótlás fejlesztés mellett támogatni kívánja a megfelelő eredménnyel rendelkező versenyzőket, hogy minél szélesebb körben vehessenek részt nemzetközi versenyeken. A hallássérült sportolók számára a 2015. év egyik legnagyobb eseménye a négyévente megrendezésre kerülő Téli Siketlimpia.
A 18. Téli Siketlimpiát 2015. március 29-április 5. között rendezik meg Oroszországban, Khanty-Mansiyskban és Magnitogorskban.

Az MHSSZ a szibériai Téli Siketlimpián két sportágban delegál sportolókat. A sízőket Tulcsik Melinda, míg a curlingeseket az 5-5 fős férfi és női válogatott képviseli majd. A csapatok munkáját 3 edző és egy csapatvezető kiutazása segíti.

A magyar siket játékosok immáron 7 éve curlingeznek. A tavalyi világbajnokságon a női csapat 4., a férfi csapat 5. helyen végzett.

Az anyagi lehetőségekhez mérten azóta fo­lyamatos edzésmunka folyik, miközben majd­nem az összes hazai versenyen részt vettek, részt fognak venni.

Természetesen integráltan, az épekkel együtt versenyeznek, amely során megszokják a magasabb szintű játékot, sőt megtanulják kezelni a hallássérült­ség­ből fakadó hátrányukat. Ez a saját, azaz siket versenytársaik között később előnyt fog jelenteni számukra.

A női siket curlingesek a hazai legfelsőbb osztályban játszanak, 2014-ben 6. helyet szereztek. Májusban az FTC által kiírt nyílt curling versenyt neves csapatok mellett megnyerték!

A férfiak a hazai „B” osztályban játszanak, ahol 2014-ben éppen csak lemaradtak a feljutásról a legmagasabb osztályba, bronzérmesek lettek. Külföldi edzőtáborozások alkalmával többször megmérkőztek az ép EB-re készülő más nemzetek férfi válogatottjaival, ahol teljesen egyenrangú ellenfeleik voltak.

2014-ben a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásának következtében soha nem látott mértékű edzésmunkát tudtak mind a nők, mind a férfiak elvégezni megfelelő szakmai irányítás mellett.

Külön edző foglalkozik a nőkkel és a férfiakkal, a munkát mentális segítő is koordinálja, továbbá állandó jelnyelvi tolmács segíti a folyamatos és egyértelmű kommunikációt.

Fentiek figyelembe vételével jogos és teljesíthető elvárás a dobogó megszerzése a Siketlimpián mindkét nemben. Szerencsés esetben a győzelemre is számíthatunk.

A női csapat tagjai: Bajuszné Pintér Zsuzsanna, Dobrótiné Kovács Edina, Kiss Gyuláné, Tanító Dorottya, Tüskéné Borszéki Erika
A férfi csapat tagjai: Bajusz József, Flank Gyula, Kacsinkó Adrián, Kiss Gyula, Mártonffy Ádám
Edzők: Sárdi Péter, Miklós Nándor

Sísportban Tulcsik Melinda rendkívül motivált, kitartó, szorgalmas, kitűnő sportoló és versenyző. Melinda a Deaf Europa Cup versenyszámaiban 3. és 4. helyezéseket szerzett a felnőttek között.

A 2013-14-es szezonban Tulcsik Melinda időeredménye versenyről versenyre javult. A legutolsó verseny legnehezebb gyorsasági számában, Super G-ben az állandó első helyezett (a horvát Rea Hraski) idejéhez viszonyítva már csak 8%-kal maradt el a tavalyi 16%-kal szemben. Ez jelentős javulás. Melinda elkötelezett abban, hogy a Télis Siketlimpiára való felkészülésben erős edzésmunkát vállaljon és a versenyeken elinduljon. Célja, hogy a 2015-évi magyar versenyeken, a Deaf Ski Europa Cup versenysorozatán, valamint a Siketlimpián jó eredménnyel szerepeljen.

A 18. Téli Siketlimpiára való tekintettel a kiemelt edzésmunka keretében folyamatos erőnléti és koordinációs szárazedzést végzett, több alkalommal sítechnikai havas edzőtáborban vett részt.

A 2014-2015. évi edzőtáborok költségeit több alkalommal a Magyar Paralimpia Bizottság biztosította A sí versenyzők megfelelő felkészüléséhez egy szezonban legalább 60 havas edzésnap szükséges.

2015-től hallássérültek részére is kötelezővé tették a következő szezontól kezdődően a FIS szabályzatban meghatározott rádiuszú és hosszúságú sílécek használatát, de ezek beszerzése is megtörtént.

A Téli Siketlimpia helyszíne nehezen megközelíthető, az MHSSZ küldöttségére 16 órás utazás vár, de bízunk abban, hogy a csapat felkészültsége ezt is tolerálni fogja.

A Téli Siketlimpiára történő kiutazás költségei a központi költségvetésben került biztosításra. Köszönet illeti az EMMI-t és a MOB-ot, hogy a támogatás biztosításával segítik az MHSSZ munkáját. Külön köszönet illeti a Magyar Paralimpiai Bizottságot, mert a megítélt állami támogatáson felül a tavalyi és az idei évben is több alkalommal segítette sportolóink felkészülését. Tulcsik Melinda felkészülésében további segítségünkre volt még a NIVELCO, a curling válogatott felkészülését a Magyar Curling Szövetség is segítette.

MPB