Regionális Fejlesztés

Eszmecsere az európai szemeszterről nemzeti parlamenti és európai parlamenti képviselők részvételével

2013. 01. 31.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő fontos szerepet tölt be az Európai Regionális Fejlesztési Bizottságban a téma kapcsán, hiszen két dokumentumért is felel, melyek az európai szemeszter témáját járják körbe a 2013. évi növekedési jelentés megállapításai továbbá a foglalkoztatási szempontok tekintetében.
A fideszes képviselő hangsúlyozta, az Unió történetében először a következő többéves pénzügyi keretre kevesebb erőforrást kívánnak fordítani a tagállamok, mint a jelenlegire. Mindez egy olyan időszakban történne, melyben a válsággal és számos egyéb kihívással kell megküzdeni. Az Uniónak erős szerepet kell vállalnia a növekedésben és a munkahelyteremtésben, és ennek meghatározó eszköze az uniós kohéziós politika. Nagyon fontos, hogy a kohéziós politika megfelelő mértékben finanszírozott legyen, ezért a költségvetése a következő pénzügyi ciklusban sem csökkenhet.
"Szeretném hangsúlyozni, hogy a fenntartható fejlődésnek és az esetleges jövőbeli válságok megelőzésének előfeltétele a munkahelyteremtés. Az Európai Bizottság 2013. évi növekedési jelentésének öt prioritása a növekedésre és a munkahelyteremtésre összpontosít, külön hangsúlyt fektetve a méltányosságra. A kohéziós politika azon kevés európai eszköz egyike, mely növekedést tud generálni, és elő tudja segíteni a munkahelyteremtést. Egyben az egyetlen uniós újraelosztó politika, mely aktívan támogatja a gazdasági szolidaritást és a társadalmi egyenlőséget az Unió régiói között" – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.
Az Európa 2020 Stratégia egyik célkitűzése a munkahelyekhez kapcsolódik: el kell érni, hogy 2020-ra a 20-64 éves korosztály 75%-a aktívan dolgozni tudjon. Ez a rendkívül ambíciózus célkitűzés is felhívja a figyelmet, hogy a munkahelyteremtés előfeltétele a fenntartható növekedésnek és az esetleges jövőbeli válságok megelőzésének.