Fideszes sikerek az Európai Parlamentben

2009. 07. 20.

Schmitt Pált kedden az Európai Parlament alelnökévé választották. Szájer Józsefet a mai napon az Európai Néppárt Képviselőcsoportja a jogalkotásért felelős alelnökének választotta.

Négy bizottságban kapott alelnöki posztot a magyar fideszes delegáció egy-egy tagja. Hankiss Ágnest a Petíciós bizottság alelnökévé, Járóka Líviát a Nőjogi bizottság alelnökévé, Gál Kingát az Állampolgári jogi bizottság alelnökévé választották. "Az alábbi alelnöki helyekből is kitűnik, hogy amikor a bizottságokról döntöttünk, a szabadságjogok védelme volt az elsődleges szempont a számunkra" – mondta Szájer József.

Deutsch Tamást választották a Költségvetési ellenőrző bizottság alelnökének. Szájer József ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormány eddig "nem bánt jól" az európai uniós pénzekkel. Képviselőtársának ezért az is feladata lesz, hogy a visszásságokra odafigyelve, a jövőben Magyarország ne essen el további forrásoktól.

Két fideszes néppárti képviselő tölt be ún. koordinátori tisztséget az újonnan megalakult parlamentben. A koordinátorok a bizottsági munkacsoport szakmai vezetői. Őry Csaba a Foglalkoztatási és szociális bizottságban, Surján László a Költségvetési bizottságban lett szakmai vezető.

A sajtótájékoztató során Szájer József kitért a magyar néppárti delegációban tegnap lezajlott belső választásokra is. Tőkés Lászlót a képviselők a Magyar Néppárti Delegáció tiszteletbeli elnökévé választották. "Túlléptünk Trianon. Tőkés László megválasztása szimbolikus gesztus" – hangsúlyozta Szájer József. Az európai egyesülési folyamat részeként természetes, hogy az azonos politikai családhoz tartozó magyarajkú képviselők szorosan együtt dolgoznak.

Szájer József felhívta az újságírók figyelmét, hogy a fideszes képviselők a jövőben is egy munkacsoportban dolgoznak a felvidéki és az erdélyi képviselőkkel, annak érdekében, hogy a magyar ügyet még nyomatékosabban képviseljék.

"Óriási feladatok állnak előttünk, de azért egy pillanatig mégis büszkeséggel tölt el, hogy az Európai Parlament döntéshozatali szerveiben ilyen fontos posztokat sikerült megszereznünk" – zárta szavait Szájer József a Magyar Néppárti Delegáció újraválasztott vezetője.

Fideszes helyek az Európai Parlamentben

Schmitt Pál – Európai Parlament alelnöke
Szájer József – Az Európai Néppárti Képviselőcsoport jogalkotásért felelős alelnöke, a magyar delegáció vezetője
Tőkés László – A magyar delegáció tiszteletbeli elnöke