Regionális Fejlesztés

Fokozott európai támogatás a kisvállalkozásoknak

Fokozott európai támogatás a kisvállalkozásoknak

2009. 12. 03.

Deutsch Tamás az eszmecsere során kiemelte, hogy az Európai Beruházási Bank (EBB) a tavalyi év során kibontakozó pénzügyi-gazdasági válságra gyors és hatékony választ adott a gazdaságba jutatott pénzmennyiség növelésével, amely jelentősen segítette többek között a forráshiánnyal küzdő kis- és középvállalkozásokat Európában. A fideszes képviselő emlékeztetett, hogy az EBB kiemelt szerepet kap az Európai Unió közös gazdaságélénkítő programjában, amely szintén a gazdasági válság hatásait újfajta beruházások ösztönzésével kívánja enyhíteni az Unióban, például az energetika vagy a klímaváltozás elleni küzdelem terén.

A bank 2008. évi tevékenységét ismertetve Philippe Maystadt kiemelte, hogy az EBB a válság során is megtartotta a legkedvezőbb hitelpiaci besorolását, amelynek eredményeképpen a legjobb feltételek mellett tudott tőkét nyújtani az európai gazdaság likviditási problémákkal küzdő szereplőinek. Az elnök emlékeztetett, hogy képesek voltak felgyorsítani a kifizetéseket a támogatott országok számára, és jelentősen tudtak segíteni olyan innovatív kezdeményezéseket, mint a tiszta közlekedési technológiák támogatása a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Deutsch Tamás jelentéséről több európai parlamenti szakbizottságban folytatnak eszmecserét a képviselők, így a regionális fejlesztési és a gazdasági bizottságban is, majd a viták lezárultát követően jövő tavasszal tárgyalja majd az Európai Parlament a néppárti képviselő előterjesztését.