Költségvetés Ellenőrzés

Gázár-ügy: levél az Unió versenypolitikai biztosához

Gázár-ügy: levél az Unió versenypolitikai biztosához

2009. 12. 07.

Deutsch Tamás a közelmúltban Gazdasági Versenyhivatalhoz is panaszt nyújtott be az ügyben, ugyanakkor – mint a biztosnak írt levelében fogalmaz – egyidejűleg indokoltnak tartotta, hogy a súlyosan hátrányos megkülönböztetés miatt az európai hatóságoknak, így a tisztességes verseny biztosításáért felelő uniós biztosnak is tájékoztatást adjon az ügyről. A levélben a fideszes képviselő hivatkozott az Európai Bizottság által 2007. évben az energiaszektorban végzett felmérésre is, amely világosan kimutatta e terület fontosságát, megerősítve, hogy sok tekintetben komoly versenyproblémák tapasztalhatóak az európai gázpiacon.

Mint ismeretes, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter jogalkotóként súlyosan befolyásolta a gázpiaci szereplők pénzügyi kötelezettségeit a 27/2009 (VI.25.) számú, a magyar gázellátásról szóló rendeletével, amely egyértelműen előnyben részesíti a nemzeti piac pénzügyileg és gazdaságilag legerősebb szolgáltatóját. Deutsch Tamás szerint minden európai gyakorlattal ellentétes előnyben részesíteni egy erős szereplőt, úgy hogy eközben kettős terhek keletkeznek a többi szereplő számára. "Megítélésem szerint ebben a konkrét ügyben az állam maga él vissza gazdasági erőfölényével, amikor ezekre az érintett gazdasági szereplőkre ezeket a hátrányos feltételeket rákényszeríti", áll a Neelie Kroes-nak eljutatott levélben.

Deutsch Tamás választ vár a biztostól a tekintetben, hogy miként ítéli meg egy tagállamban folytatott efféle gyakorlatot, továbbá miként tud a Bizottság hozzájárulni ahhoz, hogy megszűnjenek ezek a jelenségek nemzeti szinten.

 

A levél letöltése (magyarul és angolul) itt.