Költségvetés Ellenőrzés

Horvátországi tényfeltáró delegáció

2010. 06. 26.

Horvátország uniós csatlakozásának közelsége miatt a képviselőket leginkább a horvát felkészültség érdekelte, különös tekintettel a közösségi pénzek felhasználásával és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos ellenőrzési mechanizmusok horvátországi alkalmazására. Az elmúlt években Zágráb az előcsatlakozási alapokból jelentős forrásokhoz jutott. Ezen közösségi pénzek szabályos felhasználása bizonyíthatja, hogy a tagjelölt ország képes lesz a belépés után megnyíló, az uniós alapokból származó forrásokat hatékonyan és szabályosan felhasználni.

A horvát csatlakozási tárgyalások több okból is hosszabb ideig tartanak, mint amire a két fél számított. A Közösség intézményi reformja, valamint a pénzügyi válság okozta kihívások olyan tényezők, melyek az Unió részéről lassították a tárgyalások előrehaladását. Az is az egyeztetések elhúzódásához vezetett, hogy Horvátország az első olyan ország, melynél az új csatlakozási tárgyalási menetrend életbe lépett. Ennek lényege, hogy az Európai Bizottság a lezárt fejezeteket a belépés időpontjáig folyamatosan monitorozza, a horvát vállalások és akciótervek végrehajtását ellenőrzi. A Közösség ezzel az új módszerrel kívánja garantálni azt, hogy a tagjelölt ország minden tárgyalási fejezettel kapcsolatos törvényhozási és jogalkalmazási feladatának a csatlakozás időpontjáig eleget tegyen. A delegáció számára fontos eredmény volt, hogy a 23-as tárgyalási fejezetben található korrupció elleni fellépéssel kapcsolatos törvényhozási feladatoknak Horvátország már eleget tett. A szabályozás gyakorlati alkalmazása azonban a vártnál lassabban halad, ezért is szükséges annak folyamatos ellenőrzése.

Az Európai Parlament tényfeltáró delegációjának tagjai találkoztak Paul Vandorennel, az Európai Unió horvátországi delegáció-vezetőjével, Andrej Plenkoviccsal, a horvát Európai Integrációs Államtitkárral, Vladimir Drobnjakkal, a horvát uniós csatlakozás főtárgyalójával. Megbeszéléseket folyattak Ivan Suker Pénzügyminiszterrel, valamint Sima Krasic asszonnyal, a Horvát Állami Számvevőszék elnökével. A látogatás során a delegáció találkozott a horvát Parlament Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának tagjaival, valamint a Közösség társfinanszírozásával megvalósult projekteknél tett látogatásokat. A delegáció tagjai többek között megtekintették a CARDS és Phare programokból támogatott új breganai határátkelőhelyet, mely Szlovénia és Horvátország között biztosítja a schengeni előírások betartását és korszerű határátlépőhelyként a későbbiekben mintául szolgálhat a többi horvát határállomás felújításához.

A delegációról útjáról készült bizottsági Jelentés és az ajánlások itt olvashatóak