Regionális Fejlesztés

A kohéziós politika nem a migránsok integrációját szolgálja

2018. 03. 27.

Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága ma délelőtt szavazott a Hetedik Kohéziós Jelentéshez készült parlamenti előterjesztésről. A szakbizottság nagy többséggel támogatta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő módosító indítványait, melyek többek között a jelenlegi társfinanszírozási ráták fenntartását szorgalmazzák.

A néppárti politikus javaslatai hangsúlyozzák a kohéziós politika fontosságát, a politika jelenlegi költségvetése fenntartásának, a legkevésbé fejlett régiók fokozott támogatásának szükségességét. Deutsch Tamás szorgalmazza, hogy maradjanak meg a jelenlegi társfinanszírozási ráták, ne emelkedjen a tagállami társfinanszírozás mértéke, továbbá, hogy a források tagállami elosztásánál a GDP maradjon az elosztás alapjául szolgáló legfőbb mérőszám. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nagyban felgyorsítható a távoli, elmaradott vidéki területek felzárkózása a nagysebességű Internet-elérhetőség biztosításával.

 

„A kohéziós politikának az uniós régiók közötti fejlődésbeli különbségek csökkentésére, a legkevésbé fejlett régiók felzárkóztatására kell koncentrálnia, ezért hívták életre ezt a politikát”- mondta el a szavazás kapcsán a fideszes EP-képviselő. „A kohéziós politika nem adomány, minden tagállam, kedvezményezettek és nettó befizetők is profitálnak belőle, a politika eredményessége meghatározó az Unió egészének versenyképessége szempontjából. Elfogadhatatlan, hogy ennek a rendkívül fontos politikának a forrásait az Unión kívülről érkezett bevándorlók integrációjára fordítsuk” – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

 

Háttér: Az Európai Bizottság háromévente kohéziós jelentésben számol be a gazdasági és társadalmi kohézió Unió-szerte történő megvalósításáról. A jelentésnek gazdasági, társadalmi és területi mutatók alapján kell értékelnie az Unió régióinak társadalmi-gazdasági helyzetét és kilátásait. A jelentés szakpolitikai javaslatokat is tartalmazhat.