Regionális Fejlesztés

Kritikák kereszttüzében az Európai Bizottság javaslata

2012. 02. 29.

Fazakas Szabolcs európai számvevőszéki tag az EP Regionális Fejlesztési Bizottságának hétfői ülésén élesen kritizálta az Európai Bizottság javaslatát, mely befagyasztaná Magyarország 2013-ban esedékes kohéziós támogatásának 29%-át. Fazekas Szabolcs elmondta: a Számvevőszék mindig is hangsúlyozta, hogy szabálytalan felhasználás esetén fel kell függeszteni a támogatást, de a kohéziós alapokat nem szabad összekeverni a makroökonómiai feltételekkel. "Gyógyszer megvonása a betegtől kontraproduktív lehet, különösen, ha a 'gyógyszer' a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést szolgálja" – mutatott rá Fazekas. A szakbizottsági ülésen Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is határozottan felemelte szavát az Európai Bizottság javaslatával szemben. Deutsch Tamás kifejtette, hogy a Bizottság egy, a jövőre vonatkozó kalkulációra és nem a tényekre alapozta döntését, hiszen a magyar hiány 3% alatt volt 2011-ben, és ez az arány hasonló lesz idén is. "Precedens értékű döntésről van szó, ezért különösen fontos lenne, hogy a Bizottság egy ilyen szankció alkalmazásánál rendkívül körültekintően járjon el" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

A kohéziós alapok előirányzatainak csökkentése az európai szemeszter keretében rendezett interparlamentáris konferencián is szóba került. Janusz Lewandowski költségvetési biztos a magyaroknak felmutatott furkósbotról beszélt, ám szavai inkább önkritikának tűntek, mint a döntés helyeslésének. Johannes Hahn regionális fejlesztésért felelős biztos beszédében azzal igyekezett csökkenteni a furkósbot jelentőségét, hogy kiemelte: a javaslat nem pénzt von el, hanem csak tervezési lehetőségeket fagyaszt be, azaz érvénybe lépése esetén ezzel a közel félmilliárd eurós összeggel kevesebbet lehet tervezni, de ez a folyó beruházásokat nem érinti.

A konferencián részt vevő Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő a kohéziós támogatások befagyasztásával kapcsolatban elmondta: "A Bizottság javaslatával nem az a baj, hogy mekkora összegre vonatkozik, s hogy az esetleges elvonás mekkora kárt okoz, hanem annak ténye. Olyankor akar az Európai Bizottság büntetni, amikor Magyarország sokat tett az államháztartási hiány csökkentéséért, és amikor számos tagállamban nagyobb az éves költségvetés hiány, mint nálunk. A kétes jogszerűségű döntés mindenképp méltánytalan, s politikai kárát nem elsősorban a magyar kormány viseli, hanem maga az európai gondolat. A Bizottság saját hatalmának fitogtatásával nagymértékben hozzájárult az Európa-szerte erősödő unióellenesség növekedéséhez, és több, választások előtt álló országban erősíti a szélsőséges pártokat. Ezt érzékelhette a konferencián felszólaló két biztos is, s ezért próbálták csökkenteni a javaslat súlyát."

Az interparlamentáris konferencián hasonló szellemben felszólaló Mile Lajos (LMP) elmondta, hogy a kohéziós alap esetleges felfüggesztése várhatóan tovább növeli majd a centrum és a periféria államok közötti egyenlőtlenségeket.

Múlt héten a cseh miniszterelnök közleményben jelezte, hogy Csehország nem fogja támogatni az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyminiszterek tanácsának március 13-i ülésén.

Deutsch Tamás és Surján László sajtóközleménye