Regionális Fejlesztés

Levél Pawel Samecki regionális biztoshoz: szűnjenek meg a kormányzati szabálytalanságok!

Levél Pawel Samecki regionális biztoshoz: szűnjenek meg a kormányzati szabálytalanságok!

2009. 12. 08.

Amint az a rendelkezésre álló dokumentumok szerint megállapítható, a székesfehérvári Szent György Kórház olyan helyzetbe került, hogy nem képes törvényes jogainak érvényt szerezni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint irányító hatóság, valamint a hazai közreműködő szervezet által elkövetett szabálytalanságok miatt, amelyek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében benyújtott kórházfejlesztési projektjavaslata elbírálásával kapcsolatosan történtek.

A javaslattételi felhívás célja a koncentrált, hozzáférhető és költséghatékony egészségügyi ellátás biztosítása volt Magyarország valamennyi régiójában. Ez a tervezett nagyarányú fejlesztés határozza majd meg a következő évtizedekben a magyar polgárok által elérhető állami-önkormányzati egészségügyi rendszer struktúráját és működését. Ugyanakkor, a jogellenes és ellentmondásos pályázati elbírálás miatt, a kormány jóváhagyó határozata értelmében az ország régiói közül egyedül a közép-dunántúli régió fejlesztési programja került tartaléklistára, miközben párhuzamosan az összes többi régió projektje támogatást kapott. Ennek következtében a Fejér Megyei Szent György Kórház kiesett a magyar egészségügyi rendszer legjelentősebb fejlesztéséből, amely egyrészt az egész közép-dunántúli régió népességét diszkriminálja, másfelől pedig torzítja az egészségügy rendszerét és működését nemzeti szinten.

Deutsch Tamás levelében arra kérte a regionális politikáért felelős biztost, hogy folytasson vizsgálatot az ügyben, és minden lehetséges módon emeljen szót az ilyen visszásságok ellen, amelyek egyértelműen hátrányos következményekkel járnak az uniós polgárok számára, illetve az uniós regionális politika egészére nézve.