Magyar képviselők a fel nem használt uniós támogatások megmentéséért

2010. 02. 24.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a javaslat kapcsán emlékeztetett: Magyarországon mind ez ideig rendkívül gyenge az Unió által biztosított források kifizetési aránya, amely a 2007 óta eltelt időszakra nyújtott alapok mindössze 34,6 %-át hívta le 2009 végéig.  A néppárti képviselő kiemelte, a kormány felelőssége lett volna, hogy biztosítsa a magyar gazdaság számára létfontosságú strukturális források gyors, ugyanakkor hatékony kifizetését. Hozzátette: a jelenlegi parlamenti előterjesztés Magyarországot az Unió legrosszabbul teljesítő öt tagállama közé sorolja, többek között a költségvetési összeomlás szélére sodródott Balti államok mellé.

Surján László arra törekszik, hogy a módosításokkal és a válságra való hivatkozással a 2007-ben megnyílt és máig fel nem használt uniós források megmenthetőek legyenek. A jelenlegi szabályok szerint ezen összegek 2010 végén elvesznének. Magyarország számára ez mintegy egy milliárd eurót jelentene. Ezen felül egyfajta gyorssegélyként több mint 300 millió euró előleghez is hozzájuthatunk.