Hírek

Megszavazta az EP az új Bizottságot

Megszavazta az EP az új Bizottságot

2010. 02. 09.

A José Manuel Barroso vezette új biztosi testület mandátuma 2014. október 31-ig tart.

 

A kora délutáni szavazás előtt a néppárti, a szocialista és a liberális frakció a biztosi kollégium jóváhagyása mellett érvelt, a zöldek, az egyesült baloldaliak és az európai szabadság-demokrácia csoport tagjai viszont ellene. A konzervatív-reformista frakció tartózkodást jelzett.

 

A kedd reggeli vita megnyitásakor Jerzy Buzek azt mondta, ez az első alkalom, hogy a parlament társjogalkotói hatáskörével élve szavaz a Bizottságról. „Ez egy új évtized hajnala, az európai intézmények számára új munkamódszerekkel” – tette hozzá.

 

A Bizottságnak az EP felé való elszámoltathatósága rendkívül fontos az előbbi demokratikus legitimációja szempontjából – mondta José Manuel Barroso. A Bizottság régi-új elnöke szerint a gazdasági válság, az éghajlatváltozás és az energiabiztonsági kérdések korában bátorságra és erős európai intézményekre van szükség.

 

Joseph Daul (néppárti, francia) azt mondta, az EU vezető szerepet tölt be például a piacméretet az összterméket és a nemzetközi segélyezést tekintve, ambiciózus programra van azonban szüksége ahhoz, hogy az elvárásainak megfelelő súllyal léphessen fel a világban. A frakcióvezető úgy vélte, a Bizottság politikai irányvonalának a 2009-es választási eredményeket kell tükröznie.

 

Martin Schulz (szocialista-demokrata, német) szerint a parlamenti meghallgatásokra a biztosjelöltek Barroso utasítására „hallgatási fogadalmat” tettek. A frakcióvezető hozzátette, voltak jelöltek, akik valódi párbeszédet folytattak a képviselőkkel, így például Michel Barnier, Joaquin Almunia és Krisztalina Georgieva. Schulz azt mondta, a Bizottságnak testületként és nem „elnöki rendszerben” kell működnie.

 

Guy Verhofstadt (liberális, belga) azt mondta, frakciója támogatása feltételes lesz, és a Bizottságnak – ellentétben az elmúlt öt évvel – Európa számára vezető erővé kell válnia. Szerinte a biztosoknak egységben kell működniük és az őket jelölő három politikai család által támogatott politikát kell folytatniuk. „Ne hallgassanak túl sokat a tagállamokra” – tette hozzá.

 

Daniel Cohn-Bendit, (zöldpárti, francia) „képmutatók koalíciójáról” beszélt, szerinte ugyanis a bizottságra szavazó képviselők közül sokan valójában nem támogatják azt.  Cohn-Bendit úgy vélte, a biztosjelöltek a meghallgatásokon nem tanúsítottak elég víziót és ambíciót. A frakcióvezető azt mondta, bizonyos ügyekben, például az pénzügyi piacok szabályozása és az éghajlatváltozás területén támogatni fogják a Bizottság megfelelő intézkedéseit.

 

Jan Zahradil (ECR, cseh) azt mondta, frakciója támogatta Barrosót, amíg reformerként cselekszik. A képviselő sürgette a túlszabályozás csökkentését és a jogszabályok egyszerűsítését.

 

Lothar Bisky (GUE/NGL, német) Barroso neoliberálisnak nevezett irányvonalát kritizálta, és kemény vitákat ígért az elnöknek.

 

Nigel Farage (EFD, brit) szerint a lisszaboni szerződés óriási hatalmat biztosít „Európia új kormánya” számára, amely rendkívüli jogkörök alapján szó szerint átveheti egyes országok irányítását. Farage azt mondta, „Görögország csapdába esett az euró gazdasági börtönében, és ez fog történni Spanyolországgal, Portugáliávan és Írországgal is”.