MOB: Deutsch Tamás lemond az alelnökségről, megújulást akar

„Borkai Zsolt úr részére,
elnök, Magyar Olimpiai Bizottság

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) feladatai és működése 2012-ben alapjaiban változott meg. A sporttörvény akkori módosításának értelmében a MOB egységes sport-köztestületté vált, és felelős lett a teljes magyar sport szakmai irányításáért.

A MOB az új helyzetéből fakadóan ellátta a fogyatékosok sportjával kapcsolatos szakmai feladatokat is, a törvénymódosítás alapján létrejött a MOB fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozata. A tagozat tagjai, megtisztelő módon, engem választottak a tagozat elnökévé. Ezen megbízatásom alapján a MOB közgyűlésének küldöttei a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választottak, bizalmukat ezúton is köszönöm!

A sporttörvény 2016. novemberi módosítása megváltoztatta a sportirányítás szervezetrendszerét. A fogyatékosok sportjával kapcsolatos szakmai feladatok ellátásáért immár a köztestületté alakuló Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a felelős. Az MPB – a köztestületté történő átalakulást is megszavazó – közgyűlése 2016. december 12-én a szervezet alelnökévé választott, ezt a bizalmat is köszönöm!

Ezen törvényi változások következtében a fogyatékosok sportját érintő feladatok ellátásával kapcsolatos munkám a Magyar Olimpiai Bizottságban befejeződött, ezért a mai nappal MOB alelnöki tisztségemről lemondok.

A sporttörvény módosítása lehetőséget teremt a Magyar Olimpiai Bizottság tevékenységének megújítására. A MOB alapszabály-módosításának az elmúlt napokban elkészült tervezete sajnos nem felel meg sem a sportolók, sem a sportszövetségek, sem pedig a sport iránt érdeklődők elvárásainak. Meggyőződésem szerint a MOB működésének megújítását kívánó állami sportirányítás elvárásai sem tükröződnek az alapszabály-tervezetben. A MOB tagjaként a jövőben a sportolókkal, az edzőkkel, sportszakemberekkel és sportvezető kollégáimmal együtt kész vagyok mindent megtenni a Magyar Olimpiai Bizottság tevékenységének megújítása érdekében.

Sportbaráti üdvözlettel,

Deutsch Tamás.”