Sport

Nemcsak a jövő, hanem már a jelen bajnokait is köszöntötték az MTK Brüll Alfréd Akadémiájának évadnyitóján

Nemcsak a jövő, hanem már a jelen bajnokait is köszöntötték az MTK Brüll Alfréd Akadémiájának évadnyitóján

2015. 03. 19.

Deutsch Tamás beszédében emlékeztetett arra, hogy az idén 127 éves MTK-hoz már eddig is több elsőség kötődött. „Az MTK az első olyan sportegyesület, amelynek nevében a magyar szó szerepel. Az első klub volt, amelyben már akkor sportolhattak nők, amikor még Coubertin báró is azon a véleményen volt, hogy nekik nincs keresnivalójuk a modern olimpiákon, illetve elsőként kaptak szavazati jogot a 18 évesnél fiatalabb egyesületi tagok" – hangoztatta az elnök, majd kiemelte, hogy Magyarországon, a XXI. század elején a kék-fehér klub az első, amely az egyéni sportágakban versenyző utánpótláskorú sportolók tehetséggondozását szolgáló akadémiát hozott létre.

Az akadémia tavaly 10 sportág 22 versenyzőjével indult el, most 11 sportág 36 ifjú sportolója kap támogatást sportfelszerelésre, edzőtáborozásra és versenyzésre. Lukács Zsuzsanna, a Brüll Alfréd Akadémia igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a klub az akadémia keretein belül évi 45 millió forintot fordít az ifjú tehetségek támogatására, amely az egyesület éves költségvetésének közel tíz százaléka.

A 2015-ös évadnyitó rendezvényen egyrészt átadták az idei akadémia tagságról szóló okleveleket a 36 érintett sportolónak, másrészt eddigi eredményeikért öten részesültek elismerésben. A díjazottak között volt Sávoly Gergő, a tavalyi ökölvívó országos bajnokság 91 kilós felnőtt aranyérmese; Márton Anna, a junior vívó Európa-bajnokság kard egyéni győztese; Hárspataki Gábor, az U21-es karate Eb első helyezettje; Kis Alexandra, a tavalyi ritmikus gimnasztika Eb egyéni döntőse, 2014-ben az MTK legjobb utánpótlás sportolója; valamint Patakfalvy Luca, a közelmúltban Eindhovenben több mint 50 ország részvételével megrendezett nyílt nemzetközi taekwondó verseny 46 kg-os súlycsoportjának győztese.

Az MTK Brüll Alfréd Akadémiájának célja, hogy az egyesület saját akadémiai tehetséggondozási rendszeréből kerüljenek ki azok a sportolók, akik felnőtt versenyzőként a kék-fehér klub színeiben eljutnak akár az olimpiai- és világbajnoki címig.