Regionális Fejlesztés

Ökoinnovációval a munkahelyteremtésért

Ökoinnovációval a munkahelyteremtésért

2013. 06. 19.

Az ökoinnováció az innováció bármely olyan formája, melynek célja a fenntartható fejlődés felé való haladás a környezetet érő hatások csökkentése vagy az erőforrások hatékonyabb és felelősebb felhasználásának megvalósítása által.
A dokumentum néppárti felelőse Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz) kiemelte, hogy az ökoinnovációban rejlő lehetőségek kihasználatlanok, ezért fontos, hogy segítsük az ökoinnovációhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások kereskedelmi forgalomba hozatalát, továbbá támogassuk e termékek és szolgáltatások nemzetközivé válását.
Az erőforráshatékonyság fokozása hangsúlyos célkitűzése az Uniónak, ezért az ökoinnovációs kezdeményezés olyan átfogó program, mely különböző ágazatokban támogatja az ökoinnovációs projekteket. Deutsch Tamás emlékeztetett, hogy az ökoinnováció növekedési és környezeti haszonnal kapcsolatos potenciálja annak ellenére kihasználatlan, hogy az ökoiparágak jelenleg közel három és fél millió munkahelyet biztosítanak, és több mint 300 millió eurós éves forgalmat bonyolítanak. A fideszes képviselő szerint rendkívül fontos lenne, hogy az ökoinnovációra támaszkodva is elősegítsük és támogassuk a munkahelyteremtést.