Hírek

Orbán Viktor újra az Európai Néppárt alelnöke

Orbán Viktor újra az Európai Néppárt alelnöke

2009. 12. 11.

Ismét az európai kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) alelnökévé választották csütörtökön Orbán Viktort.

A Fidesz elnöke a 10 alelnök közül a negyedik legtöbb szavazatot kapta az EPP bonni tisztújító kongresszusán tartott szavazáson. Orbán Viktor az EPP 2002. októberi, a portugáliai Estorilban tartott XV. kongresszusa óta a szervezet egyik alelnöke.

Megválasztásával kapcsolatban Orbán Viktor magyar újságírók előtt úgy értékelte: az EPP alelnökként részt vehet azoknak a döntéseknek az előkészítésében, illetve meghozatalában, amelyek Magyarország számára fontosak. Ezzel összefüggésben mindenekelőtt a munkahelyteremtéssel, a gazdaság-, illetve a szociálpolitikával, a biztonsággal és a bevándorlással kapcsolatos döntéseket emelte ki, emlékeztetve: a szóban forgó európai uniós döntéseket a néppártban rendszeresen megvitatják. Ennek kapcsán az EPP elnökségét a legfontosabb döntés-előkészítő helynek nevezte, hangsúlyozva a magyar érdekek képviseletének szükségét.

A közelgő magyar parlamenti választások kapcsán utalt arra, hogy az Európai Néppárt mindig kiállt a Fidesz mellett, és hasonló kiállásra számítanak most is. A néppárttal kapcsolatban olyan összetartó politikai családról beszélt, amelynek fő alakja Helmut Kohl volt. A korábbi német kancellár volt az, aki igazán életet lehelt ebbe az együttműködésbe – hangsúlyozta a Fidesz elnöke, kiemelve, hogy az Európai Néppárt ma Európa legnagyobb politikai közössége.

"Mindig segítjük egymást, mint ahogy én is segítettem eddig is" – fogalmazott Orbán Viktor, példaként hozva fel, hogy az elmúlt hetekben a konzervatív Traian Basescu román elnök mellett is kampányolt, annak ellenére hogy több kérdésben eltérnek véleményeik, és – mint hozzátette – " bizonyára lesznek is még viták közöttünk." Az egymást segítő lojalitást, illetve szolidaritást azonban mindennél fontosabbnak nevezte.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Fidesz javaslatára a néppárt kongresszusán európai akciótervet fogadtak el a romák integrációjának támogatására. Utalt arra, hogy a párt régóta foglalkozik a romakérdéssel az Európai Néppártban. "Lehangoló az, ami Magyarországon történik, mert nálunk a romák kérdése általában a bűnözéssel összefüggésben kerül előtérbe" – jelentette ki, hozzátéve: "az állam képtelen fenntartani a rendet, a rendőrség nem ura a helyzetnek az ország számos pontján." "A lopásnak, a rablásnak, egymás fenyegetésének hamarosan vége lesz, ha a magyar választópolgárok is így akarják a legközelebbi választásokon" – tette hozzá, a bűnözés megfékezését alapvető fontosságúnak nevezve.

A pártelnök ugyanakkor úgy értékelte, hogy a roma kérdés ennél sokkal többet jelent. Európában – mint utalt rá – 10-12 milliót tesz ki a romák száma, ami óriási tömeg. Munkahelyük, megélhetésük problémája, az oktatás és általában a kultúra kérdése, a társadalmi együttélésbe való bevonásuk a legfontosabb európai kérdések közé tartozik. Annak a reménynek adott hangot, hogy a Fidesz hatalomra jutása esetén – a rendteremtés tűzoltó munkája után – foglalkozhat a romakérdés igazi dimenziójával, különös tekintettel a munkahelyteremtésre, az egészségügyre, az oktatásra, az együttélés normális formáinak a kialakítására. A Fidesz indítványa ezeket a javaslatokat tartalmazta – jelentette ki Orbán Viktor. "Nagyon remélem, hogy amikor kormányra kerülünk, európai segítséget is kapunk mindehhez" – jelentette ki, úgy értékelve: "egy békés, törvénytisztelő, kiegyensúlyozott, munkára és tanulásra építő romapolitika kialakítása történelmi feladat."

Az EPP-kongresszusán elfogadott dokumentumok kapcsán kiemelte azt a fő dokumentumot, amely a gazdasági válság kezeléséről szól. Utalt arra: nézete szerint nem csupán gazdasági kilábalásra van szükség, hanem egyfajta megújulásra is. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy azok a hibák, amelyek a gazdasági válsághoz vezettek, elsősorban emberi gyengeségből fakadtak. Olyan erkölcsi állapotban, amilyenben ma a nyugat-európai és az amerikai pénzpiac van, nem lehet hosszú távú, krízisek nélküli gazdasági életre, illetve fellendülésre berendezkedni. Ezért egyszerre van szükség egy gazdasági fellendülési és egy megújulási tervre, mégpedig a megfelelő erkölcsi mércékkel. Ezeket a mércéket a világ vezetőinek be kell tartaniuk és be kell tartatniuk – tette hozzá.

(MTI, fidesz.hu)