Regionális Fejlesztés

Óriási többséggel fogadták el Deutsch jelentését

Óriási többséggel fogadták el Deutsch jelentését

2015. 09. 09.

Deutsch Tamás az előterjesztés plenáris vitája során emlékeztetett: a kohéziós politika az Unió elsőszámú befektetési politikája, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó több mint 350 milliárd eurós költségvetésével az uniós költségvetés leginkább ellenőrzött és értékelt kiadás-területe. A regionális fejlesztési forrásokból 2020-ig minden magyar polgárra majdnem 712 ezer forintnyi uniós támogatás jut.

A vita során a néppárti politikus a kohéziós politikát sújtó likviditási problémák mielőbbi felszámolására szólította fel az Európai Bizottságot. “2014 végére 24,8 milliárd euró kifizetési hátralék halmozódott fel, mely aláássa a kohéziós politika hitelességét és hatékonyságát, és károsan érinti a tagállamokat és a kedvezményezetteket egyaránt” – hívta fel a figyelmet Deutsch.

“A kedvezményezetteket sújtó adminisztratív terhek csökkentése hatalmas lépés lenne a hatékonyság növelése irányába, és különösen fontos a nagy munkahelyteremtő képességgel bíró kis-és középvállalkozások esetében” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.
A néppárti politikus előterjesztése részletesen foglalkozik a munkanélküliség témakörével, különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségére. Deutsch Tamás kifejtette: az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap összehangolt használatára van szükség a munkahelyteremtéshez.

A fideszes képviselő jelentése a kohéziós politikára fordított uniós költségvetési források nagyságrendjének megőrzésére hív fel. “Csak egy megfelelően finanszírozott kohéziós politika tudja biztosítani az uniós szolidaritás érvényesülését, a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatását, új munkahelyek teremtését és a gazdasági fejlődést. Jelentésem elsöprő többségű támogatása a mai szavazáson azt mutatja, hogy az Európai Parlament teljes mértékben kiáll a kohéziós politika szerepének és finanszírozásának megőrzése mellett” – mondta el a szavazást követően Deutsch Tamás.