Regionális Fejlesztés

Parlamenti eszmecsere a soros ír elnökség prioritásairól

2013. 01. 24.

2013-ban van 40. évfordulója annak, hogy Írország csatlakozott az európai közösséghez, az ország idén tölti be hetedik alkalommal a Tanács soros elnöki tisztségét. Írország fejlődése szempontjából meghatározó volt az uniós tagság, az ír elnökség tehát elkötelezett az uniós megközelítés mellett. 1973 óta sok minden változott; hamarosan 28 tagúra bővül az Unió, az Európai Parlament szerepe az évtizedek folyamán folyamatosan erősödött. Az ír miniszter szerint a Parlament szerepét tovább kell erősíteni, de a válsággal való megbirkózás csak a valamennyi uniós intézménnyel való együttműködésben valósulhat meg. A kohéziós pénzek szerepe válság időszakában különösen felértékelődik, hiszen elősegítik a beruházásokat, az intelligens, fenntartható növekedést. Az ír tapasztalatok a kohéziós pénzek felhasználását illetően nagyon pozitívak. Tekintettel arra, hogy a novemberi tanácsülésen nem sikerült megegyezni az Unió következő többéves pénzügyi keretéről, a tárgyalások eredményes lezárása alapvető prioritása az ír elnökségnek.
Az ír elnökség képviselője kifejtette, 2013-ban, az uniós polgárok évében különösen fontos, hogy tovább erősítsék az Európai Parlament szerepét, mely valamennyi uniós intézmény közül a legközvetlenebb képviselője az uniós polgárok akaratának. Ezt szem előtt tartva az elnökség szoros együttműködésben kíván dolgozni az Európai Parlamenttel az elnökségi félév során.