Regionális Fejlesztés

Pontos és könnyen hozzáférhető tájékoztatáshoz van joguk a polgároknak az uniós közpénzek felhasználásáról

2010. 03. 18.

A szakbizottság e hetén tárgyalta az európai kohéziós politika átláthatóságáról szóló jelentés tervezetét, amelynek Deutsch Tamás a helyettes jelentéstevője az Európai Néppárt frakciója részéről. A képviselő aláhúzta, hogy az Unióban nem szabad tovább növelni a ma is sokszor már kezelhetetlen mennyisegű információk tömegét a kohéziós politikát illetően, hanem átláthatóvá, összehasonlíthatóvá és könnyen hozzáférhetővé kell tenni a programokról és a kapcsolódó eljárásokról rendelkezésre álló adatokat.

A jelentéstervezet a 2005-ben elfogadott Európai Átláthatósági Kezdeményezés, illetve a transzparenciára vonatkozó egyéb uniós előírások megvalósulását értékeli. A kezdeményezés célja az Unió által irányított programok átláthatóságának, nyitottságának és elszámoltathatóságának javítása volt. Az Európai Átláthatósági Kezdeményezés egyik sarokköve a nyilvánosság tájékoztatása az uniós források kedvezményezettjeiről.

Az előterjesztés szerint problémát jelent, hogy az Európai Átláthatósági Kezdeményezés e minimumkövetelményeit a tagállamok és az irányító hatóságok igen különbözően értelmezik. A tagállamok jelenleg nem harmonizált módon teszik közzé az uniós alapok kedvezményezettjeire vonatkozó információkat. A jelentéssel ezért újabb lépéseket kívánnak tenni a képviselők a polgárok megfelelő tájékoztatása érdekében az uniós közpénzek hasznosulásáról.