Regionális Fejlesztés

Stratégiai jelentőségű a magyarországi dohánytermesztés

2013. 03. 12.

A 2014-2020-as időszakban is a mezőgazdasági támogatások teszik majd ki a közösségi költségvetés legnagyobb részét, ezért ennek a politikaterületnek a szabályozása különös jelentőséggel bír. Az új költségvetési időszakban az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapnak garantálnia kell, hogy a kifizetések minél nagyobb része jusson el a támogatásra leginkább rászoruló területekhez, régiókhoz.

"Az európai vidékfejlesztés csak akkor lehet sikeres, ha segítségével sikerül megőrizni a meglévő vidéki munkahelyeket. Magyarországon a dohánytermesztés körülbelül 20.000 munkahelyet biztosít. Elsősorban hátrányos helyzetű munkavállalóknak, főként roma származásúaknak, alacsony képzettséggel rendelkezőknek és a vidéki munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő nőknek biztosít munkát" – emelte ki Deutsch Tamás.

A dohánytermesztést azonban csak akkor lehet fenntartani, ha a dohánytermesztőknek nyújtott támogatás megmarad. A dohánytermesztés az egyik leginkább munkaerő-igényes mezőgazdasági tevékenység.

Az európai dohánytermesztés összeomlása munkahelyek megszűnéséhez vezetne Európában és az Európai Unió külkereskedelmi mérlege jelentősen romlana, hiszen az addig Európában megtermelt dohányt Európán kívülről kellene importálni. A másik káros hatása pedig az lenne, hogy az olyan élelmiszerhiánnyal sújtott területeken, mint például Afrika, a dohánytermelésbe vont termőföldek növekedése az élelmiszertermelés elől venné el a területet.

Háttér: Magyarországon 5858 hektár területen folyik dohánytermesztés, jellemzően hátrányos helyzetű térségekben (főként az észak-alföldi régióban) az ágazat körülbelül 20 ezer embernek biztosít megélhetést. A dohánytermesztésben dolgozóknak körülbelül fele roma származású, többségük alacsony végzettséggel rendelkezik (93%), s a szektorban dolgozók nagyrésze nő (70%).