Hírek

Téli álomra szenderült a Feszty-körkép

Téli álomra szenderült a Feszty-körkép

2009. 12. 22.

Tokovics Tamás, az ÓNTE igazgatója rendhagyó tárlatvezetés keretében utoljára mutatta be ilyen formában a Feszty-körképet Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőnek, a sajtó munkatársainak és a csongrádi középiskolás diákok egy csoportjának, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Gyetvai Attila, a Nívó Generál debreceni kft. ügyvezetője pedig a fejlesztési munkálatok menetéről tájékoztatta az egybegyűlteket. Nemzeti kincsünk néhány hónapra most téli álomba szenderül, hogy aztán megszépülve és egy méltó kiállítási környezettel gazdagodva tavasszal újra fogadhassa a látogatókat.
„Számomra a következő év legfontosabb feladata, hogy egy nemzeti kormány ezt a kiemelt jelentőségű nemzeti történeti emlékparkot a jelentőségéhez mérten támogassa” – hangsúlyozta Magyar Anna. „A megye hihetetlen erőfeszítéseket tesz, hogy a fejlesztések megtörténjenek. Először arról határoztunk, hogy 109 millió forintot áldozunk egy pályázat önerejéhez, ez mára 160 millióra emelkedett. Elmarad az idén a Magyarok Karácsonya, de a nemzet karácsonyfája alá mi, a Csongrád Megyei Önkormányzat most ezt a hatalmas fejlesztést tesszük” – mondta az elnök asszony.
A turisztikai látványosság gazdagodásával jelentős látogatószám-növekedést remél a fenntartó. Ezzel a szakrális hely, a magyarság bölcsőjének számító helyszín a nemzet igazi találkozóhelyévé válhat.
Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő az uniós források és a pályázati lehetőségek szempontjából értékelte a nagy ívű munkát. „Téli álmára indul a Feszty-körkép” – fogalmazott Deutsch – „kicsit szundítani fog, hogy aztán a tavasz, a nyár beköszöntével megújulva, megszépülve fogadhassa az ide érkező látogatókat.” A képviselő a fiatalokhoz szólva kiemelte, az ő diákéveiben nem volt módjuk és lehetőségük látni a Feszty-körképet, az alkotás a szocializmusnak mondott történelmi kor éveiben ugyanis be volt tiltva. „Az ilyen uniós fejlesztésekkel nem Európa, hanem Magyarország épül, és Magyarország gyarapodásával jut előbbre, gyarapodik Európa” – hangsúlyozta a képviselő.
Deutsch szerint szimbolikus a mostani időpont. „Két okból nagyon várom az áprilist és a májust. Áprilisban lesz a választás, és nyílik meg újra a Feszty-körkép, májusban pedig hivatalba lép az új kormány. Könnyen lehet, hogy Orbán Viktornak fogják hívni a miniszterelnökét, és akkor el lehet jönni a megújult történelmi emlékparkba” – fejezte be beszédét Deutsch.
Gyetvai Attila, a közbeszerzési eljárás nyertese, a Nívó Generál Kft. ügyvezetője elmondta, a munka már december 15-én elkezdődött. Többek között a rotunda tetőszerkezetének teljes megújítása szerepel a felújítási munkálatok között, két lift beépítése, illetve egy belső új födém kialakítása, amely alatt különböző szolgáltatások kapnak majd helyet.
Ezt követően a Feszty-körkép bejárati ajtaját jelképesen és ünnepélyesen is bezárták. Az egyikre Magyar Anna és Deutsch Tamás, a másikra Tokovics Tamás és egy diáklány kötött nemzeti színű szalagot.