Temesvártól Brüsszelig – a romániai forradalom 20. évfordulójára

2009. 11. 13.

A közép-európai rendszerváltoztatás jelképes alakja, aki az Európai Parlamentben is a kommunizmus áldozatainak méltó emlékezetéért munkálkodó képviselő, idén megemlékezést és konferenciát szervez a romániai forradalom 20. évfordulója alkalmából, "Temesvártól Brüsszelig" címmel. Tőkés László megnyitóbeszéde után az Európai Parlament volt elnöke Hans Gert Poettering, az Európai Szabad Szövetség elnöke, Nelly Maes, valamint Szájer József a magyar delegáció vezetője és Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke köszönti a megjelenteket.

A konferencián megemlékeznek a berlini fal lebontásának 20. évfordulójáról. A tanácskozás első részében a kelet közép európai rendszerváltoztatásról tartanak előadásokat a Temesvárról érkező meghívottak.

A konferencia második felében a kommunizmus örökségéről, kiemelten a közösségek és kisebbségek viszonyáról esik majd szó. A kisebbségekről szóló vitapanel első felszólalója Tőkés István nyugalmazott teológiai professzor, az erdélyi és európai protestáns teológia kiemelkedő alakja lesz. Ebben a részben szólal fel Schöpflin György képviselő is.

A konferencia záró részében, melynek témája Európa és a kommunizmus öröksége tart előadást Tunne Kelam, Vytautas Landsbergis és Alojz Peterle Európai Parlamenti képviselők mellett Deutsch Tamás is.

A konferencián készült képeket itt tekinthetik meg.