Digitális Jólét Program

2018 végére megvalósul a Szupergyors internet program

2016. 12. 07.

A Szupergyors internet program keretében 2018 végére az ország valamennyi településére eljut a legalább másodpercenkénti 30 megabit adatátviteli sebességű, szupergyors internetszolgáltatás – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a Zalaegerszegen tartott konzultáción.

A tanácskozáson polgármestereket, jegyzőket, valamint a kormányhivatal munkatársait a települések érdekeit szolgáló, mindenkihez eljutó fejlesztési programról tájékoztatták. Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte: a minőségi internetszolgáltatás a gazdaságélénkítő hatása mellett leegyszerűsíti a közügyek intézését, segíti az oktatási rendszer átalakítását és a mindennapi életben is előnyöket biztosít.

Hozzátette: 2020 végéig Európában minden háztartásba, minden közintézménybe, önkormányzati és állami közigazgatási intézménybe eljut a szupergyors – legalább másodpercenkénti 30 megabit adatátviteli sebességű – internetszolgáltatás. A program célja, hogy az Európai Unió minden polgára élni tudjon a digitális szolgáltatás előnyeivel, lehetőségeivel – mondta el Deutsch Tamás.

Kiemelte, hogy a fejlesztés Magyarországon két évvel korábban eredményesen megvalósul. A nagyarányú hálózatfejlesztések eredményeként a 2018-as év végére minden magyar családnak, háztartásnak lehetősége lesz a legalább másodpercenkénti 30 megabit adatátviteli sebességű, szupergyors internetszolgáltatás igénybevételére.

A Zala megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kormány Digitális Jólét Programja számos, már évek óta zajló, a digitális átalakulást érintő programnak, valamint jó néhány új fejlesztésnek ad keretet. A Zala Megyei Kormányhivatal 258 – 257 települési és egy megyei – önkormányzattal áll folyamatos munkakapcsolatban – emlékeztetett Sifter Rózsa.

Kitért arra is, hogy a kapcsolattartás és az adatgyűjtés Zalában tíz éve elektronikus úton zajlik. A napi munkának és a járások keretében kialakított ügysegély-rendszernek gyakran gátja a lassú internethozzáférés. A gyorsinternet így nemcsak közvetlenül, hanem a közigazgatáson keresztül közvetve is segíti az állampolgárokat – hangsúlyozta.

A digitális infrastruktúra kiépítése a településeken azért is elsődleges fontosságú, hogy segíteni tudják a munkavállalókat, és arra is lehetőséget ad, hogy a helyi kis- és középvállalkozások versenyképességét Zala megyében is támogatni, erősíteni lehessen – mondta összegzésként a kormánymegbízott.

MTI