Európai Parlament

A biogazdaság fejlesztése a hatékonyabb termelés és a munkahelyteremtés érdekében

2013. 05. 07.

A képviselők 40 igen és 1 nem arányban fogadták el a dokumentumot, tartózkodás nem volt. A szavazást széleskörű egyeztetés előzte meg az európai parlamenti politikai csoportok között. A benyújtott 27 módosító indítvány mellett a szavazás megkönnyítése érdekében többkompromisszus módosító indítványt is készített Deutsch Tamás jelentéstevő.

A fideszes képviselő örömének adott hangot, hogy az elfogadott dokumentumban kellő hangsúllyal jelenik meg mekkora potenciált képvisel az európai biogazdaság a munkahelyteremtésben, különösen a mezőgazdaságban és az iparban.

"A biogazdaság figyelemreméltó többletjövedelmet biztosíthat a gazdák számára, és lehetővé teszi az ipari áruk alacsonyabb költségeken, kisebb energiafelhasználással és kevesebb környezetszennyezés mellett történő előállítását" – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.

Az elfogadott dokumentum hangsúlyozza, hogy az Uniónak növelnie kell innovációs kapacitását, a kutatások eredményeinek pedig hamarabb kell piacra helyezhető termékekben megnyilvánulnia. Ennek elősegítésére szükség van a biogazdasághoz kapcsolódó mesterfokozatú képzésekre illetve szakmai képzési programokra, hogy az Unió innovatív és vezető szerepet tudjon játszani a biogazdaság területén.