Európai Parlament

A Fidesz-KDNP Brüsszelben is megemlékezett 1956-ról

A Fidesz-KDNP Brüsszelben is megemlékezett 1956-ról

2015. 10. 19.

Gulyás idézte John F. Kennedy egykori amerikai elnök szavait, amelyek szerint 1956. október 23. az a nap, amely örökké fog élni a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. Rámutatott, hogy bár közel hat évtized eltelt a forradalom óta, csak 2022-ben lehet majd elmondani, hogy ugyanannyi ideje emlékezhetünk meg róla, mint ahány évig a kommunista diktatúra jeltelen sírokban tartotta a hősöket, meghamisítva, majd eltitkolva emléküket.

Kitért arra, hogy a második világháborút követő három évben, a másodszor is megcsonkított Magyarországon sikerült helyreállítani azt, ami elpusztult, de 1948-tól világossá vált, hogy a kommunista diktatúra megfosztja az országot attól az úttól, amelyet Európa szerencsésebb nemzetei kijelöltek maguknak. Szovjet gyámság alatt a győzelem is vereséggel ért fel, így lettünk mi a vesztesek között is vesztesek – magyarázta Gulyás Gergely.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: nem akármilyen hazaszeretet és bátorság kellett a diktatúrával való szembeszálláshoz. Szembeállította egymással a Szovjetuniót csatlósként kiszolgáló magyarországi államhatalmat és a kezdetben fegyvertelen egyetemistákat, hangsúlyozva: hirtelen, a mélyből, elemi erővel tört fel akkor a szabadságvágy.
"Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat" – idézte Berzsenyi Dánielt.

Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy a bátorság jutalma tizenhárom, szabadságban töltött nap volt. A forradalom győzelmet aratott, de már látni lehetett: "a keleti szemhatár mögött mocskos felhők, Nyugatról álszent röfögés" – idézett Faludy Györgytől is.
Az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy a Szovjetunió tizenhat hadosztállyal és kétezer harckocsival tiporta el a magyar forradalmat, Kádár János akkori pártvezetőt pedig hazaárulónak nevezte.

"Minden birodalom elbukik egyszer. Így bukott el a kommunizmus gonosz birodalma is" – hangoztatta Gulyás Gergely.
Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP kárpátaljai származású EP-képviselője köszöntőjében azt emelte ki, hogy szabadság és igazság nélkül nem lehet élni, a forradalom emlékét pedig a legkeményebb diktatúra sem irtotta ki a szívekből.
"Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország a hősök hazája" – jelentette ki Bocskor Andrea, hozzátéve, hogy a nép lelkében a forradalom leverése után is megmaradt a szabadságvágy.

A megemlékezésen Pál István Szalonna és bandája adott tradicionális magyar népzenei koncertet.

MTI