Európai Parlament

A FIFA megalapította a Puskás Ferenc-díjat

A FIFA megalapította a Puskás Ferenc-díjat

2009. 10. 20.

Puskás Ferenc-díjat alapított a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), melynek elnöke, Joseph Blatter bejelentette, hogy az elismerést mindig a legszebb gólt szerző játékos veheti át a szervezet éves, zürichi gáláján. Az erről szóló szerződést Blatter és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá kedden a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállít egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhatnak november utolsó két hetében a FIFA hivatalos honlapján.

Az idén december 21-én rendezendő gálára mind a tíz jelöltet meghívják, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

"Nagyon fontos, hogy megőrizzük az egykori kiváló játékosok emlékét, ez a kezdeményezés is ezt a célt szolgálja" – mondta a svájci sportdiplomata. "Hogy miért éppen Puskás? A futballtörténelemben van, aki több gólt szerzett nála, de a FIFA számára a személyiség is rendkívül fontos tényező, mert példaképeket szeretnénk a fiatalok elé állítani. Puskás pedig példa nélküli tehetsége mellett fantasztikus ember volt a pályán kívül is, azaz a díjjal nemcsak a góljait, hanem a személyiségét és a játékhoz való hozzáállását is elismerjük". Blatter elárulta, hogy három éve keresték meg a FIFA-t az ötlettel, s ők boldogan mondtak igent a kezdeményezésre. Hozzátette, szerzői és névhasználati jogok miatt csak most sikerült valóra váltani a terveket, de a lényeg az, hogy megvalósultak.

Orbán Viktor, a Puskás Akadémia alapítója szerint a Bp. Honvéd és a Real Madrid emblematikus csatárának élete máig tanulsággal szolgálhat a magyarok számára, hogy közös akarattal és elszántsággal ez a kis ország is tud győzni, s ennek a díjnak az alapítása közös siker, mert egész Magyarország nyert vele.

"Öcsi bácsi halálakor megígértük, hogy ápolni fogjuk emlékét. Ez a díj pedig a lehető legjobb módja, hogy neve az idők végezetéig fennmaradjon" – jelentette ki Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az olimpiai bajnok Puskás Ferenc özvegye könnyeivel küzdve csak annyit tudott mondani: "köszönöm".

 

(MTI)