Európai Parlament

A lelkekben még nem történt meg a rendszerváltás

A lelkekben még nem történt meg a rendszerváltás

2009. 12. 05.

A politikus kiemelte: ma a "rendszerváltoztatás gyermekeinek" jutott az a feladat, hogy újjáépítsék Közép-Európát, amelyben "az új hidak és vasútvonalak mellett a Kárpát-medence közösségeit is összekapcsolják". Ezt egykor a polgári kormány a határokon átívelő nemzetegyesítésként fogalmazta meg, szem előtt tartva, hogy minden magyar a saját szülőföldjén boldogulhasson, de közben a világ összes magyarjára számíthasson – fogalmazott.

December 5-ike azt üzeni, vissza kell foglalni egymás szívét, el kell oszlatni a félelmet, a bizalmatlanságot és a "kenyérféltést" – mondta Deutsch Tamás. Az elmúlt nyolc esztendő a politikus megfogalmazása szerint azt mutatta meg, mi történik akkor, ha az ország népe lemond arról, hogy egyetlen közösségként tekintsen egymásra. Kiderült, "mi az eredménye annak, ha engedjük, hogy a hatalmukat féltő és a közös vagyonunkkal elszaladó percemberkék egymásnak ugrasszák a társadalmat".

Beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak mindenkire szüksége van, aki a földet hazájának, a nemzetet saját közösségének tartja. "Hiszem, kedves barátaim, hogy a mi nemzedékünk lehetősége, feladata, sőt küldetése, hogy megtörje Trianon átkát" – tette hozzá.

(MTI)

 

A megemlékezésen elhangzott beszédet itt tölthetik le.