Európai Parlament

A siketvakok ne legyenek Európa láthatatlan polgárai!

A siketvakok ne legyenek Európa láthatatlan polgárai!

2015. 06. 24.

A rendezvény házigazdájaként Kósa Ádám hangsúlyozta: a siketvakok társadalmi befogadása akkor válhat valósággá, ha jobban megismerjük őket, hiszen csak speciális kommunikációs igényeikben különböznek tőlünk. Fontosnak nevezte, hogy a kommunikációjuk sajátos formáját jogszabályi szinten is elismerjük, ahogyan a magyar jelnyelvről szóló törvény is ezt teszi – Európában elsőként.

A siketvakok képviselői hangsúlyozták, hogy bár az Európai Unió 2004 óta speciális fogyatékosságként ismeri el a siketvakságot, a legtöbb országban még mindig úgy kezelik, mint a siketség és vakság összességét. Egyes országokban ezért nincs is arról statisztika, hogy hány ember érintett. Gangl Tamás, a Siketvakok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy hazánkban a 2011-es népszámlálás adataiból kiderült, hogy a korábban becsültnél több siketvak honfitársunk van. Helga Stevens, konzervatív EP-képviselő ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a siketvakok nem lehetnek többé láthatatlan európai polgárok.

Az eseményen az Európai Ombudsmani Hivatal képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a siketvakok úgy tapasztalják, az Európai Unió valamely intézménye nem akadálymentes számukra, vagy ha kirekesztés éri őket uniós eljárások során, panaszaikkal közvetlenül az ombudsmanhoz fordulhatnak. Az Európai Ombudsmani Hivatal azt is vizsgálja, hogy az uniós források felhasználása során a pályázók figyelemmel vannak-e a hozzáférhetőség követelményére.

Az Európai Bizottság Munkaügyi Főosztályának vezetője Maria Luisa Cabral arról beszélt, hogy a közbeszerzések során az Uniónak figyelemmel kell lennie arra, hogy a termékek és szolgáltatások minden fogyatékossággal élő személy számára hozzáférhetőek legyenek.

Davor Ivo Stier, az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának néppárti koordinátora fontosnak nevezte, hogy a 2015 utáni fejlesztési célok is a fókuszpontba helyezzék a fogyatékossággal élő személyek ügyét.