Európai Parlament

Az EU ne költsön uniós forrásokat bevándorlást elősegítő célokra

2018. 12. 12.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma megszavazta a 2019. évi uniós költségvetést. 2019-ben 165 milliárd eurónyi kötelezettség vállalható és 148 milliárd euró fizethető ki az uniós programok végrehajtására. A Fidesz európai parlamenti képviselői nem támogatták a migrációs források növelését, ugyanakkor megerősítették a Tanács magyar kezdeményezésű javaslatát: 460 millió eurót zárolni kell a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokból. Ezt az összeget csak akkor lehet majd elkölteni, ha az állam- és kormányfők egyhangúlag megállapodtak az uniós migrációs politika jövőjéről.

Deutsch Tamás, a Költségvetési Bizottság fideszes tagja emlékeztetett: „A tagállami kormányok képviselői a Tanácsban zárolták a migráció kezeléséhez kapcsolódó forrásokat. Ez teljes mértékben tükrözi a magyar érdekeket, így az Európai Parlamentben is támogattuk ezt az álláspontot. Ne költhessenek uniós forrásokat a bevándorlást elősegítő célokra”.

Deutsch szerint a regionális fejlesztési programok megvalósítása felgyorsult, s Magyarország is egyre több már létrejött beruházás számláit küldi el Brüsszelbe. A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is rekord összegű kohéziós forrás kifizetése várható Magyarországon. Ezek kifizetésére is garancia a most elfogadott uniós költségvetés.