Európai Parlament

Az alapkő a helyén, kezdődhetnek a munkák

2013. 04. 27.

Az ünnepélyes alapkőletételen dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy ezen a jeles napon, jeles eseményen demokratikus alapkőletételt szerveztek meg. Ez a hagyomány nagyon régre nyúlik vissza: még az ókori Mezopotámiában a sumérok hozták létre ezt az ünnepséget. A szent kő letételével védelmet, áldást kértek az építményekre – mondta a képviselő.

Ez a négycsillagos szálloda Munkácsy Mihály nevéhez és emlékeihez fűződik. Az Előre Sport Klub közvetlen szomszédságában jön létre, ezzel a sportturizmus fellendítése a cél, mindemellett munkahelyeket is teremt.

Erdős Norbert kormánymegbízott felidézte az emlékeket, amelyek a ligethez, az Előre pályához, az egykori Sörházhoz kötődnek, és kiemelte, hogy fontos, hogy ezt a létesítményt a békéscsabaiak a magukénak érezzék.

– Sosem próbáltam isteni személyt festeni, mivel ami isteni, azt az ember nem képes megfesteni. Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni – e szavakkal, Munkácsy szavaival köszöntötte a megjelenteket Erdős Norbert.

Kiss Tibor, alpolgármester kiemelte a vállalkozó szerepét, aki meglátta ebben az épületben a lehetőséget. Csodának minősítette a beruházást, és elmondta, hogy a 25 szobás szállodában 19 új munkahelyet teremtenek.

Kopp Szilárd, a beruházó Csabakonyha Kft. tulajdonosának a képviselője elmondta, hogy az épületben konferenciatermeket, sport-wellnesst, éttermet és szobákat alakítanak ki. Mindemellett lehetőség lesz fogorvosi és sportrehabilitációs szolgáltatások igénybevételére is.

Az egykori Sörház épületében megvalósuló beruházás a városközponttól nyolcszáz méterre, az Árpád Fürdőtől 1,5 kilométerre, hat teniszpálya közvetlen szomszédságában helyezkedik el. Itt működik a több évtizedes múltra visszatekintő Előre Tenisz Klub.

Az alapkőbe elhelyezett időkapszula tartalmaz egy helyi napilapot, egy országos napilapot, aprópénzt, egy képet a mostani épületről és a terveket. Az ünnepélyes alapkőletételen dr. Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Kiss Tibor és Kopp Szilárd is részt vett, bebetonozták az időkapszulát.

Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész Vörösmarty Mihály: Jóslat című költeményével köszöntötte a megjelenteket, a beruházást, majd a meghívottak egy közös állófogadáson vettek részt, ahol kötetlen beszélgetésre került sor.

A támogatás összege 479 939 688 forint, a kivitelezés 2013. április 1-jén kezdődött és 2014. március 31-ig tart.