Digitális Jólét Program

Budapest Európa egyik legmeghatározóbb startup központjává válhat

Budapest Európa egyik legmeghatározóbb startup központjává válhat

2016. 06. 04.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője azt mondta, hogy a Budapest Makers portál hiánypótló lesz. A térképalapú adatbázis olyan felületet fog biztosítani a vállalkozást indítani akaró hazai fiatalok vagy épp a külföldi befektetők számára, amelyen megtalálják a számukra fontos információkat és témákat.

Hangsúlyozta, hogy egy ilyen kezdeményezés megvalósításához a technológiai és innovációs ipar, a kormányzat és a startup világának összefogására van szükség. Ennek jegyében a hivatalosan ősztől induló honlap a Design Terminál, az IBM és a We Love Budapest portál összefogásával, a Digitális Jólét Program támogatásával valósul meg.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a sajtótájékoztatón kiemelte, ilyen együttműködés révén a budapesti startup ökoszisztéma – amely az elmúlt években gazdasági, kulturális és közösségépítő tekintetben is nagyon komoly teljesítményt nyújtott – Európa egyik legmeghatározóbb startup központjává válhat a következő években.

Hozzátette, a nyár végére elkészül a Digitális Startup Stratégia, amelynek feladata, hogy kidolgozza és meghatározza a budapesti startup ökoszisztéma gyarapodásához szükséges módszereket, feltételeket és erőforrásokat.

Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai üzletfejlesztési igazgatója elmondta, a portál ötlete egy évvel ezelőtt született meg. Az IBM közreműködésével megvalósult első hasonló honlap New Yorkban indult, és ma már csaknem húsz nagyvárosban – köztük Londonban, Berlinben, Amszterdamban, Prágában – működnek ilyen portálok.

Hangsúlyozta, a céljuk az, hogy Budapestet a régió elsőszámú kreatív és innovatív ökoszisztémájává tegyék, amiben jelentős szerepe van a most megszülető Budapest Makers portálnak is.

Tornyánszki Éva, a Design Terminál kutatási és képzési vezetője az MTI-nek elmondta, a most elindított oldal csupán egy landing page, vagyis felhívás arra, hogy várják mindazok – hallgatók, vagy már működő vállalkozások – jelentkezését, akik szeretnének hozzátenni az oldalhoz, akár fejlesztés, tartalom, vagy kommunikáció szempontjából.

Hangsúlyozta, a valós piaci igények kiszolgálását célzó portál látogatói megismerkedhetnek a budapesti kreatív ökoszisztéma szereplőivel, befektetőket, coworking helyeket, tanácsadókat kereshetnek, de a vállalkozások elindításához, vagy fellendítéséhez szükséges alapvető információk is helyet kapnak a portálon.

(MTI; Miniszterelnöki Kabinetiroda)