Európai Parlament

Deutsch Tamás: A magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon

Deutsch Tamás: A magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon

2009. 12. 11.

Deutsch Tamás előadásában kifejtette, hogy a polgári kormány idején elfogadott földtörvény módosítás garanciát teremtett arra, hogy Magyarország Európai Uniós csatlakozása után se vásárolhassák fel külföldiek a magyar termőföldet. A polgári kormány a földtulajdon szerzésénél az elővásárlási jog jogosultjai között első helyre a helyben lakó gazdákat sorolta. A földtörvény megváltoztatása annyira sürgős volt a szocialista-szabaddemokrata parlamenti többségnek, hogy 2002 tavaszán már azelőtt módosították a törvényt, mielőtt megalakult volna az MSzP-SzDSz kabinet. Az új földtörvény a magyar gazdákat a „sokadik” helyre sorolta az elővásárlási jog jogosultjai között a földtulajdonszerzésnél, ezzel utat nyitott annak, hogy 2011 után külföldi tulajdonba kerülhessen a hazai termőföld.

– Ha rosszat, a nemzeti érdek szempontjából ennyire hátrányos döntést ilyen gyorsan meg lehetett hozni, akkor nekünk azt kell megmutatnunk, hogy jó, a nemzet érdekét szolgáló döntés legalább ilyen gyorsan megszülethet. – fogalmazott az Európai Parlamenti képviselő. – Módot és lehetőséget látok arra – folytatta Deutsch Tamás -, hogy a földtörvény módosítására már a Parlament megalakulása után, de akár még az új Orbán-kormány hivatalba lépése előtt sor kerüljön. A földtörvénybe ismételten olyan garanciákat kell beépíteni, amely biztosítja, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon. Ez a megoldás egyébként teljesen megfelel az Európai Unió szabályainak, hiszen több uniós tagországban is hatályban vannak ilyen rendelkezések.

Deutsch Tamás szerint a határokon átnyúló regionális mezőgazdasági együttműködés az elkövetkező évtizedben kulcsfontosságú lesz itt, a Kárpát-medencében. Az Európai Unió egyre nagyobb mértékben támogatja a határokon átnyúló, szomszédos régiók közötti együttműködést. Erre lehet példa a vajdasági, az erdélyi és a dél-alföldi régiók közötti mezőgazdasági együttműködés.

Deutsch Tamás végezetül ígéretet tett arra, hogy mind az új polgári kormány, mind a fideszes Európai Parlamenti képviselők a legmesszebbmenőkig támogatni fogják a határokon átnyúló regionális együttműködéseket. – Az Európai Parlamentben az erre vonatkozó szabályozás erősítésével, a magyar kormány esetében pedig a rendelkezésre álló uniós források hatékony, gyors, bürokrácia- és korrupciómentes felhasználásával tudjuk támogatni az ilyen együttműködéseket – zárta előadását Deutsch Tamás, a térség Európai Parlamenti képviselője.