Európai Parlament

Deutsch Tamás: A szabadság kivívása kinek-kinek a saját lelkében kezdődik

Deutsch Tamás: A szabadság kivívása kinek-kinek a saját lelkében kezdődik

2009. 10. 22.

A megrázó dokumentumfilm az 1942-ben Magyarországon született Horváth László életét mutatta be, akit 3 évesen Záhonynál elragadtak a szovjet csapatok nagyszüleitől. 17 éven keresztül küzdött azért, hogy visszatérhessen hazájába, ami végül 1963-ban sikerült neki.

A megemlékezés az 1956-os emlékműnél folytatódott. 
– Amikor jöttem ide Önökhöz Szentesre, a rádióban egy tudósítást hallgattam, amelyben 14-16 év közötti fiatalokat, a mi gyermekeinket, unokáinkat kérdezték arról, tudják-e mit ünneplünk 1956. október 23-án? – kezdte ünnepi beszédét az 56-os kopjafánál Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő.
– Ahogyan azt egy 2006-ban készült reprezentatív felmérés is megmutatta, a fiatalok jelentős része nem tudta. Fogalmuk sem volt arról, mi történt 1956-ban. Fogalmuk sem volt arról, hogy ki volt Nagy Imre, ki volt Mansfeld Péter. Azon kívül, hogy piros betűs ünnepnap október 23-a, s ezért nem kell iskolába menni, fogalmuk sem volt arról, miért ünnepeljük a szabadság ünnepét ezen a napon.
– El tudják Önök képzelni, hogy 1901-ben vagy 1902-ben, az akkori Magyarország területén, ha megkérdeztek volna 14-16 éves középiskolás diákokat, ne tudták volna megmondani, ki volt Kossuth Lajos vagy Petőfi Sándor? Elképzelhetetlen, hogy ne tudta volna mindenki 53 évvel az 1948-49-es forradalom és szabadságharc után, hogy mi történt akkor.
– Azt hiszem világos a kötelességünk – mutatott rá Deutsch Tamás. – Haza kell mennünk, és el kell mondanunk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy mi történt 1956. október 23-án. De nem csak azon a napon, hanem arra is emlékeznünk kell és azt is el kell mondanunk, hogy mi történt az azóta eltelt 53 évben. Mi minden rakódott 1956-ra. Mert 1956 emlékezete nem csak azok emlékezete, akik győzelemre vitték a forradalmat, akik győztek a szabadságharcban a világ leghatalmasabb hadseregével szemben, hanem arra is emlékeznünk és emlékeztetnünk kell, hogy évtizedekig nem volt szabad kiejteni Nagy Imre nevét. Hogy évtizedekig nem beszélhettünk 56 hőseiről, évtizedeken keresztül azt tanították az iskolákban, hogy 1956 ellenforradalom volt. Évtizedeken keresztül úgy nőttek fel nemzedékek ebben az országban, hogy 1956-al kapcsolatban az iskolákban, a nyilvánosságban csak hazugságot hallhattak. Hatalmas hát a mi kötelességünk – mondta Deutsch Tamás.
– Horváth László, és a pesti srácok példája is világossá teszi számunkra, hogy a szabadság kivívása, a forradalom győzelme, kinek-kinek a saját lelkében kezdődik. Nem lehet úgy a változást elérni, nem lehet úgy a gonosz uralmát megdönteni, nem lehet úgy a szabadságot kivívni, hogy ki-ki nem küzdi ki a maga személyes szabadságát, s a személyes szabadságához szükséges forradalmát nem vívja meg. Ahogy 1956-ban a pesti srácok, a Mansfeld Péterek, a személyes forradalmukat vívták, és így tudták elérni, hogy a közösség, az ország, a nemzet kiharcolhatta a szabadságát. Hiszem, hogy mi magyarok, így együtt itt, Szentesen, a megyében, az országban, de az ország határain is túl, képesek leszünk megteremteni a saját szabadságunkat, képesek leszünk a saját forradalmunkat sikerrel megvívni úgy, ahogy azt szüleink és nagyszüleink 53 évvel ezelőtt, október 23-án megtették. – zárta ünnepi beszédét Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő.

Polgári Esttel zárult az 1956-os szentesi megemlékezés. Az esten azok a Fidesz tagok és önkéntesek vettek részt, akik a legtöbb munkával segítettek az Európai Parlamenti választáson elért győzelemben. Deutsch Tamás, Farkas Sándor és Halmai László Polgári Életmű Díjat nyújtott át a ma Nagymágocson élő Horváth Lászlónak.

 

A megemlékezésen készült képek itt tekinthetők meg.