Európai Parlament

Deutsch Tamás Gyomaendrődön emlékezett

Deutsch Tamás Gyomaendrődön emlékezett

2009. 10. 23.

Az ünnepség a Szabadság téri Országzászlónál folytatódott.
– A belső morális parancs volt az, ami történelmi léptékűvé tette az ’56-os forradalom résztvevőinek tettét. – mutatott rá ünnepi beszédében Deutsch Tamás. – Szembeszálltak a gonosz birodalmával, mert igazságérzetük ezt diktálta. Szembenéztek a túlerőben lévő harckocsikkal, mert hazaszeretetüket nem roppantotta meg a legbrutálisabb fenyegetés sem. Felnőttek ahhoz a pillanathoz, ami egy nemzet életében ritkán adatik meg. – emelte ki beszédében a térség Európai Parlamenti képviselője. – Nekünk, magyaroknak, úgy adódott, hogy amikor nemzeti egységet kellett teremtenünk, amikor meg kellett mutatnunk: bármilyen sötét és gyilkos elnyomó rendszerben élünk is, ha kell, életünk árán fogunk össze a nekünk járó szabadságért. Ezek azok a pillanatok, amelyek kézzelfogható, tapintható valósággá alakítják azt, amiről mostanában is oly előszeretettel beszélnek: a nemzeti egységet. – mondta Deutsch Tamás. – A nemzeti egység azokból a tenni akaró emberekből áll össze, akik nem várnak sem ünnepélyes bejelentésekre, sem látványos külsőségek között megrendezett, a felszín alatt áporodott, régi hatalmi trükköket rejtő, ócska színjátékokra. A valódi nemzeti egység ösztönös, a mindnyájunkban meglévő természetes igazságérzetből és szabadságszeretetből táplálkozik. Nincs benne semmi számító és mesterkélt. Csak ez, a legelemibb összetartozás képes megismételhetetlen cselekedeteket teremteni. A politika csak ennek figyelembevételével mondhatja azt: a legnemesebb nemzeti célokért küzd. – hívta fel a figyelmet az Európai Parlamenti képviselő. – A valódi nemzeti egység mind a mai napig kiolvasható az ’56 októberében készült fotókon látható felkelők tekintetéből. Az a reményteljes elszántság és tenni akarás, többet ért minden megrendezett színi jelenetnél, ahol az éppen aktuális hatalom, a számára közelgő, bizonytalan idők szelétől félve tesz még egy utolsó kísérletet arra, hogy eljátssza: ő a letéteményese a nemzeti ügynek. Az ilyen hatalom attól fél, hogy egyik pillanatról a másikra lelepleződhet gyengesége, kártyavárként omlik össze minden, amit felépített, és el is kell számolnia mindazért, amit elkövetett a jelen, és a jövő generációja ellen. – 1956 hőseinek lett volna mitől félniük, mégsem hátráltak meg. A világ legkegyetlenebb, irgalmat még csak hírből sem ismerő szuperhatalmával szembefordulva saját hazájukért haltak meg bátran. – Ne feledjük el soha, amit Márai Sándor a hazaszeretetről írt: „Aki az államot szereti, egy érdeket szeret, aki a hazát szereti, egy végzetet szeret.”  – zárta ünnepi beszédét Deutsch Tamás.

A koszorúzásra a Hősök emlékművénél került sor. Az önkormányzat, Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő, a fegyveres testületek, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait.

A megemlékezés díszközgyűléssel a Városházán ért véget, ahol Deutsch Tamás EP képviselő és Domokos László Békés Megye Önkormányzatának elnöke jelenlétében Várfi András polgármester „Gyomaendrőd Díszpolgára” címet adományozott Szilágyi István színművésznek.