Digitális Jólét Program

A digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen

2017. 05. 10.

A digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen, és nemcsak technológiai változást jelent, hanem széles körű társadalmi átalakulást is – mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budaörsön, a Digitális jövő – oktatás című konferencián.

A Kódvetők Digitális Oktatási Műhely, a Digitális Jövő Települési Hálózat és Budaörs önkormányzata által szervezett tanácskozáson Deutsch Tamás a digitális oktatási stratégiáról elmondta: széles körű szakmai egyetértés övezi, és elsődleges célja a teljes magyar oktatási rendszer átalakítása úgy, hogy minden diák a digitalizáció nyertesévé válhasson, és ne alakulhassanak ki ismét „elválasztó különbségek”.

A cél, hogy ne csak a jobb feltételekkel rendelkező diákok férhessenek hozzá a technológia adta lehetőségekhez, hanem minden magyar gyermek egyenlő eséllyel jusson hozzá – mondta.

A magyar oktatás digitalizációjának következő lépéseként említette Deutsch Tamás, hogy 2019-re minden magyar oktatási intézmény rendelkezni fog megfelelő szélessávú hálózattal, mivel infrastruktúra kiépítése nélkül nem lehet ezeket a fejlesztéseket megvalósítani.

A miniszterelnöki biztos beszélt arról is, hogy a digitális oktatás speciális megközelítéseket igényel, mivel tanár és diák közösen fedezi fel a lehetőségeket. Fontosnak nevezte, hogy a végzős diákok legalább átlagos digitális felkészültséggel rendelkezzenek majd, mert a digitális ismeretek már ma is olyan alapvető kompetenciának számítanak, mint az írás, az olvasás vagy a matematika.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a pedagógusok felkészítése is megkezdődött a digitális kihívásokra, ezért jelenleg negyvenezer pedagógus képzése zajlik, és az iskolákat ellátják megfelelő eszközökkel.

Véleménye szerint a jövő új idegen nyelve a kódolás, s aki ezt akár csak alapszinten műveli, az inkább készen áll a jövő kihívásaira, ezért szeretnék, ha a diákok megismerkedhetnének vele.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) elmondta, hogy a konferencia digitális expóvá „nőtte ki magát”: délután a gyerekek veszik birtokba a sportcsarnokot, hogy közelebbről megismerhessék, kipróbálhassák a digitális technológia vívmányait.