Európai Parlament

Elengedhetetlen az oktatás átfogó, tudatos és tervszerű digitalizálása

2018. 10. 09.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) mai ülésén elsöprő többséggel támogatta Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő „Oktatás a digitális korban” című előterjesztését.

A fideszes politikus előterjesztésében felhívta a figyelmet, hogy a digitalizáció alapvetően érinti az oktatási rendszereket: egyrészt fel kell készíteni az oktatási intézményekből kikerülő polgárokat az egyre digitalizáltabb világban való boldogulásra, másrészt végre kell hajtani a digitális átalakulást az oktatási rendszerekben is.

„A digitális készségek fontossága folyamatosan növekszik, hamarosan csaknem minden munkahely betöltéséhez szükség lesz azok megfelelő szintű ismeretére” – mondta a szavazás kapcsán Deutsch Tamás.

A néppárti képviselő szerint a digitalizációval összefüggő kompetenciák fejlesztése és keretrendszerbe foglalása a közeljövőben még inkább előtérbe kell, hogy kerüljön. Meg kell erősíteni az oktatást és a foglalkoztatást összekötő kapcsolatokat, a fiatalokat ösztönözni kell az informatikai tanulmányok folytatására, továbbá olyan ajánlásokat kell kidolgozni, melyek meghatározzák a digitális készségek azon minimális szintjét, amellyel az oktatási rendszerből kikerülő valamennyi polgárnak rendelkeznie kell.

„Az oktatás átfogó, tudatos és tervszerű digitalizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió a digitalizáció nyertesévé váljon. A digitális készségek elsajátítását már korai életszakaszban szükséges elkezdeni, és egy életen át folytatni kell” – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.